DEN HAAG - De SP is woensdag flink gezakt in De Stemming van actualiteitenrubriek EenVandaag.

In deze peiling door bureau Intomart GfK komt de partij van Emile Roemer uit op 30 zetels, 8 minder dan vorige week. De VVD zakt ook, van 35 naar 33 zetels, maar is daarmee wel de grootste partij. Bij de vorige verkiezingen haalde de SP 15 zetels, de VVD 31.

De PvdA stijgt ook in deze peiling. Ze haalt 21 zetels. Dat zijn er nog steeds 9 minder dan bij de vorige verkiezingen, maar wel 4 meer dan een week terug.

De PVV haalt 18 zetels, 3 meer dan vorige week, maar 6 minder dan bij de vorige verkiezingen. D66 komt op 14 zetels (4 meer dan bij de vorige verkiezingen), het CDA op 13 (9 minder dan bij de vorige verkiezingen), de ChristenUnie op 7 (plus 2 vergeleken bij de vorige verkiezingen), GroenLinks 4 (min 6), de SGP 3 (plus 1) en de PvdD 3 (plus 1). 50Plus zou met 4 zetels in de Kamer komen.

Verschuivingen

De verschuivingen lijken het gevolg van het lijsttrekkersdebat bij RTL van zondagavond. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom werd daar als winnaar gezien. Volgens Intomart GfK verliest de SP 3 zetels aan de PvdA en één aan PVV, 50Plus en D66. De rest wordt verdeeld over andere partijen.

De Stemming van EenVandaag is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Respondenten kunnen vijf stemmen geven aan een of meer partijen. De peiling is gebaseerd op een steekproef van steeds 12.500 respondenten uit het Intomart GfK onlinepanel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Stekker

Emile Roemer 'baalde als een stekker' toen hij woensdag hoorde dat de SP acht zetels verloren is in de peiling van Eenvandaag. "Als je dat hoort dan denk je, shit", zei hij woensdagavond in Wat kiest Nederland.

Eerder op de dag had hij al het boetekleed aangetrokken. De SP-leider zei toen tegenover de camera van EenVandaag dat hij het in het debat met VVD-lijsttrekker Mark Rutte bij RTL ''niet goed had gedaan''.

''Misschien ben ik te aardig gebleven. De komende tijd moet ik toch duidelijker maken waar we voor staan. Ik was uit het veld geslagen. Ik was op alles voorbereid, maar niet op politici die glashard ontkennen wat in hun verkiezingsprogramma staat. Ik heb nu wel een wijze les gehad.''

De SP-leider heeft zich voorgenomen om in de volgende debatten meer zichzelf te zijn. Afgelopen zondag kwam hij in het premiersdebat van RTL niet goed uit de verf, gaf hij toe. "Misschien was wel mijn grootste fout dat ik de premier wilde spelen."

Campagne

Roemer verweet Rutte in het debat dat zijn partij het eigen risico in de zorg wil verhogen. Rutte ontkende dat.

Roemer relativeerde de dramatische terugval in de peiling ook direct. "Ik heb me niet gek laten maken toen we flink omhoog gingen, en dat doe ik nu ook niet."

Volgens Roemer voert De Telegraaf een campagne tegen hem. Donderdag staat er een interview met hem in die krant, waar hij niet tevreden mee is.

Lees hier uitgebreide profielen van alle lijsttrekkers

Lees alles over de doorrekeningen van het CPB

Lees alles over de verkiezingen in ons dossier