DEN HAAG - Het is beter om langzaam en zonder schokken de overtollige lucht uit de Europese banken te laten lopen, dan kunstmatig hun buffers op te hogen.

Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver tegen NU.nl, in reactie op het bericht dat de Europese Centrale Bank (ECB) zou overwegen om de liquiditeitseisen voor banken te versoepelen.

De ECB zou ervoor pleiten dat alle beleggingen die als onderpand kunnen worden gebruikt bij de centrale bank, meetellen bij het vaststellen van de liquiditeitsbuffer van een bank.

Maar de GroenLinkser is daar op tegen. "Daarmee zouden ook verpakte en doorverkochte leningen tot de buffers gaan behoren. Terwijl die ondoorzichtige constructies ons juist in de eerste plaats in de crisis gestort hebben", aldus Klaver.

"Dat is kunstmatige ruimte die dan wordt gecreëerd. Om nu uit de crisis te komen moeten we langzaam en zonder schokken de overtollige lucht uit de banken laten lopen."

Vertrouwen

Klaver erkent dat daarvoor wel veel vertrouwen nodig is in de aanpak van de crisis. "Daarom zijn de maatregels als hogere buffers, het Europees bankentoezicht en de scheiding van nuts- en zakenbanken ook zo belangrijk. Als het aan ons ligt, zouden we zelfs nog meer maatregelen nemen die de toekomst zeker stellen."

Bescheiden

Dat het ECB nu zelf met plannen komt om de banken te helpen, vindt Klaver te wijten aan de Europese politici. "Ik snap van de ECB dat ze zeggen: We moeten toch iets. Want de crisis blijft maar voortduren. En als het banken niet lukt om voldoende liquiditeit aan te trekken, komen de markten in een vertrouwenscrisis."

"Ook Nederland zou zich meer bescheiden op moeten stellen en niet zo'n grote mond moeten hebben in Europa waardoor we iedereen tegen ons in het harnas jagen. We komen alleen uit deze crisis als we samenwerken."

Debat

Op 3 september gaan de financiële woordvoerders van alle politiek partijen met elkaar in debat tijdens 'Het Financiële Verkiezingsdebat' georganiseerd door NU.nl en het Holland Financial Centre.

In de aanloop naar het debat spreekt NU.nl dagelijks een van de deelnemers over het actuele nieuws.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier