DEN HAAG - September en oktober zullen 'stevige maanden' worden omdat er veel belangrijke beslissingen moeten worden genomen voor de stabiliteit en de eenheid binnen de eurozone.

Dat voorziet de demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een interview met NU.nl.

In september wordt het 'trojka'-rapport verwacht, over de voortgang van de bezuinigingen in Griekenland. Tegen die tijd wordt eveneens duidelijk hoeveel geld Spanje nodig heeft om de financiële sector er weer bovenop te helpen.

Bovendien wordt aan de invoering van het Europees bankentoezicht gewerkt. Als dit toezicht effectief en bewezen is, wordt het op termijn ook mogelijk dat banken direct van kapitaal worden voorzien via het Europese noodfonds.

Sceptisch

De Jager ervaart echter niet dat het er wat betreft Griekenland nu meer om spant dan anders, zo zegt hij in het interview: "Er zijn al meerdere van dit soort rapporten geweest, en dat is altijd spannend."

Wel herkent hij bij zichzelf een sceptischer houding: "Op basis van de ervaring van de afgelopen twee jaar moet ik bekennen dat ik zeker niet zal afgaan op alleen maar de woorden van de politici in Griekenland. Ik wil keihard zien wat er wel of niet is gebeurd."

"Maar dat we nu in Nederland moeten bezuinigen is niet omdat we enkele miljarden lenen aan Griekenland, dat is omdat we nog last hebben van de kredietcrisis. We moeten daarom voorkomen dat we in een nieuwe crisis raken", aldus De Jager.

Instructies

De minister herhaalt daarbij dat de gevolgen van een eventueel Grieks faillissement inmiddels waarschijnlijk minder groot zijn door de verschillende maatregelen die zijn genomen, "maar je kunt niet met zekerheid zeggen dat Griekenland al zo geïsoleerd is dat een failliet geen Europese crisis zou uitlokken".

Op de vraag of de overheid ook voor de Nederlandse banken instructies heeft klaarliggen, mocht het in de eurozone toch misgaan, zegt De Jager: "Ons handelen is er uiteraard nu juist op gericht om te voorkomen dat het misgaat. Maar zoals we vaker hebben gezegd bereiden we ons voor op meerdere scenario’s, en dat geldt natuurlijk niet alleen voor de overheid."

Pro-Europa

Tot slot weerspreekt de CDA-minister dat premier Mark Rutte (VVD) zich in Europa sceptischer opstelt dan hijzelf.

"Dat Rutte Europese afspraken nog eens goed doorleest voordat hij ze tekent, is niet anti-Europees, maar juist goed, dat doe ik ook. Voor je het weet wordt de kaas van je brood gegeten in Brussel."

Lees het hele interview: 'Aanpak eurocrisis verloopt democratisch'

Lees alles over de schuldencrisis

Vijf vragen faillissement Griekenland