DEN HAAG - De papieren bekeuring gaat verdwijnen. Politieagenten kunnen straks de gegevens van overtreders ter plaatse invoeren in een handcomputer.

De informatie wordt dan direct digitaal doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat vervolgens een acceptgiro verstuurt. 

De agenten zijn door de maatregel ''duizenden uren'' minder kwijt aan het administratieve werk, zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag in het NOS-Radio 1 Journaal. Ze kunnen die tijd dan gebruiken voor het bestrijden van criminaliteit en overlast.

Nu zijn agenten nog verplicht om op straat een papieren bekeuring uit te schrijven en de prent, het zogeheten geeltje, aan de overtreder te geven. Dat gebeurt ongeveer 900.000 keer per jaar.

Op het bureau zijn agenten daarna nog veel tijd kwijt aan de administratieve afhandeling. Om dit te veranderen, is het nodig de wet aan te passen. Opstelten, die woensdag een brief over zijn plannen aan de Tweede Kamer stuurde, hoopt dat de maatregel op 1 januari 2014 kan ingaan.

Mobiele telefoons

De minister kondigt in zijn brief nog meer maatregelen aan om de bureaucratie in het opsporingsapparaat terug te dringen. Zo wil hij dat de politie ook mobiele telefoons op naam van de gebruiker kan aftappen, niet alleen op nummer.

Criminelen die meerdere telefoons hebben of vaak van nummer wisselen, zijn dan sneller te volgen. Op dit moment moet nog voor elk nummer een apart bevel van de officier van justitie worden gevraagd.

Ook wordt het makkelijker voor de politie om camerabeelden van banken of winkeliers te bekijken, bijvoorbeeld van vluchtende daders. Nu is daar nog een tijdrovende procedure voor nodig.