HILVERSUM - Het standpunt van de ChristenUnie over het homohuwelijk kan de partij bij de verkiezingen veel stemmen gaan kosten. 

Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma EenVandaag onder 2000 kiezers die zeggen op die partij te stemmen of dat overwegen te doen.

De partij wijst het homohuwelijk af. Veel ondervraagden die overwegen op de partij te stemmen kunnen zich niet vinden in het partijstandpunt hierover en over andere ethische thema’s zoals abortus en euthanasie.

Zij voelen zich vooral aangetrokken door het sociale beleid van de partij. Van de groep die nog twijfelt over een stem op de ChristenUnie, is 58 procent voorstander van het homohuwelijk.

De twijfelaars zijn veel minder gelovig dan de kiezers die zeker op de ChristenUnie stemmen. Van de mensen die zeker op de partij van Arie Slob stemmen, heeft 96 procent een religieuze overtuiging. Ze zijn overwegend protestant.

In een reactie zei Slob dat de partij vanuit een christelijke levensvisie werkt en dat consistentie belangrijk is. ''Je kan ook eerst peilen wat mensen vinden en daarop je beleid afstemmen, maar zo werken we niet.'' Hij voegde eraan toe dat niet-gelovigen welkom zijn.

Alles over de verkiezingen op onze special