DEN HAAG - De SP is in de nieuwe peiling van TNS Nipo 4 zetels kwijtgeraakt.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de socialisten uitkomen op 30 zetels, nog altijd een verdubbeling van het huidige zetelaantal.

Afgelopen zondag was het 'premiersdebat' bij RTL4 waarna PvdA-leider Diederik Samsom en in mindere mate VVD-leider en premier Mark Rutte goede kritieken kregen. SP-leider Emile Roemer eindigde onderaan in een peiling onder kijkers.

De VVD stijgt dinsdag in de Nipo-peiling van 34 naar 36 zetels. Dat zijn er vijf meer dan nu in het parlement. De PvdA lijkt eveneens te profiteren van het laatste lijsttrekkersdebat. De sociaaldemocraten stijgen van 21 naar 24 zetels. Dat zijn er nog wel zes minder dan het huidige zetelaantal.

PVV

De PVV wint in de peiling een zetel en komt uit op 15, negen minder dan het laatste verkiezingsresultaat. Het CDA zakt drie zetels. De overgebleven 13 betekenen een verlies van acht in vergelijking met nu in de Kamer.

In de peiling staan verder D66 12 (10 in de Kamer), ChristenUnie op 7 (5), GroenLinks op 4 (10), de SGP op 3 (2) en de Partij voor de Dieren op 3 (2). Nieuwkomer 50PLUS staat in de Nipo-peiling op drie zetels.

Aan het representatieve Nipo-onderzoek, dat sinds het RTL-debat van zondag is gehouden, werkten 1443 Nederlanders mee. De respondenten hebben online een vragenlijst ingevuld. TNS Nipo benadrukt dat er een steekproefmarge is. Voor de grootste partijen is dat 2,2 procent. Dat komt overeen met ongeveer drie zetels.

Twijfel

Ruim de helft van alle kiezers twijfelt nog tussen twee of meer partijen. Dit blijkt uit het Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Politieke Barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate, meldt de VU dinsdag.

Een kwart van de kiezers zegt trouw te blijven aan de partij waarop ze in 2010 hebben gestemd. Tien procent weet al zeker dat het een andere partij wordt. Acht procent van de kiezers zegt nu al niet te gaan stemmen op 12 september. Het gaat vooral om afgehaakte CDA- en PVV-stemmers.

Vooral linkse kiezers aarzelen, tussen PvdA en SP, maar ook op rechts is er twijfel, met name tussen VVD en PVV. "De strijd is dus nog volkomen open en alle partijen kunnen nog een aanzienlijk deel van hun achterban verliezen of winnen", meldt de universiteit.

Alles over de verkiezingen op onze special