AMSTERDAM - De SP creëert volgens het CDA een 'sluipmoordenaar voor de koopkracht' met het voorstel de Europese Centrale Bank (ECB) toe te staan onbeperkt staatsobligaties van noodlijdende landen op te kopen.

Dit stelt financieel woordvoerder Eddy van Hijum (CDA) tegenover NU.nl. Het CPB berekende maandag dat met het programma van het CDA de koopkracht van alle partijen het meest achteruit gaat: tot 3,25 procent in 2017. De SP kwam juist uit op een koopkrachtwinst van 3 procent.

Maar volgens Van Hijum wordt bij de SP de koopkracht kunstmatig op peil gehouden en worden er bij die partij banen ingeleverd. Het programma van het CDA levert juist meer werk op, aldus Van Hijum.

Inflatie

"Wat het CPB niet meeneemt in de berekeningen is dat de SP wil dat de ECB onbeperkt de staatsobligaties van noodlijdende landen kan gaan opkopen. Maar daarmee creëer je pas een sluipmoordenaar voor de koopkracht."

Een obligatie is een bewijs voor een lening die door een overheid is aangegaan. Veel Europese landen, zoals Spanje en Italië betalen een steeds hogere rente over hun staatsobligaties. Volgens de SP is het daarom goed de ECB toe te staan de obligaties op te kopen, zodat de overheidsschulden worden gedempt.

Dit kan volgens het CDA alleen maar negatief uitpakken. "Als je geld gaat persen weet je zeker: dat levert een hoge inflatie op. En als er iets de koopkracht uitholt, dan is het wel inflatie."

Volgens Van Hijum is het logisch dat het bij mensen vragen oproept dat in het programma van het CDA de koopkracht zo daalt. "Maar we hebben bewust op loonmatiging en de invoering van de vlaktaks ingezet. We wisten dat dit voor de koopkracht effect zou hebben."

"Uiteindelijk bepaalt de hoeveelheid werk of de economie draaiend blijft, niet de koopkracht."

Vlaktaks

Het CDA pleit als enige partij voor de invoering van de vlaktaks, oftewel één belastingtarief van 36,5 procent voor iedereen. "De vlaktaks blijft voor ons een speerpunt. Het is echt een banenmotor. En de doorrekening laat ook zien dat je daarmee op een evenwichtige manier zorgt dat de inkomens groeien."

Van Hijum haalt ook uit naar de VVD die volgens hem harde keuzes maakt op het gebied van de versobering van de AWBZ, dat ook een effect heeft op de koopkracht van mensen. "Maar dan vooral van de ouderen."

Op 3 september gaan de financiële woordvoerders van alle politiek partijen met elkaar in debat tijdens 'Het Financiėle Verkiezingsdebat' georganiseerd door NU.nl en het Holland Financial Centre. In de aanloop naar het debat spreekt NU.nl dagelijks een van de deelnemers over het actuele nieuws.