DEN HAAG - Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken wil een onderzoek naar de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen. 

Volgens NRC Handelsblad heeft de directeur van de corporatie privé 184.000 euro verdiend aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers.

Een woordvoerder van Spies heeft dat dinsdag bevestigd. Volgens hem roept een aantal gebeurtenissen bij de corporatie vragen op.

Onafhankelijk

De minister heeft de raad van toezicht van Vitaal Wonen opdracht gegeven een onderzoek in te stellen. Ze zal erop toezien dat dat onafhankelijk gebeurt.

Spies heeft ook de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ingeschakeld, die zich bezighoudt met opsporingsonderzoek op het gebied van wonen.

Villa

Volgens NRC Handelsblad heeft niet alleen de directeur van Vitaal Wonen zich verrijkt met een onroerendgoedtransactie, maar heeft de corporatie ook een villa gekocht die werd verhuurd aan de voorzitter van de raad van toezicht. Ook zou een notaris een verkoopbedrag uit een openbare akte hebben gehouden.

De corporatie is gevestigd in Limbricht, bij Sittard.

CDA

Het toekomstige salaris van een corporatiebaas in Limburg is het CDA helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Kamerlid Raymond Knops heeft Spies van Binnenlandse Zaken inmiddels vragen gesteld over het bericht dat de topman van drie te fuseren corporaties een kwart miljoen euro per jaar gaat toucheren.

''Buitenproportioneel en niet conform de huidige moraal'', mort de parlementariër. Hij snapt niet dat de Raden van Toezicht in kwestie dit hebben laten gebeuren.

Knops wil van Spies weten welke mogelijkheden er zijn om alsnog een 'redelijk' salaris voor te regelen voor de baas van de gefuseerden: Hestia, Land van Rode en Ubach over Worms.