DEN HAAG - Een speciaal fonds moet de schade gaan vergoeden die mensen oplopen door medische missers. De SP heeft een wetsvoorstel opgesteld om dat te regelen. 

In de pot moet 100 miljoen worden gestort, aldus de partij dinsdag.

Het compensatiefonds moet onderdeel worden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Mensen horen dan binnen een jaar of hun vraag om compensatie terecht is.

Het fonds kan na die beslissing meteen geld uitkeren. Daarna moeten de kosten worden verhaald op de arts of de zorgaanbieder.

Verzekeraars

SP-Kamerlid Renske Leijten wil met het fonds ervoor zorgen dat meer mensen financiële genoegdoening krijgen na een medische fout.

''Er zijn jaarlijks 30.000 medische missers, bij 2000 daarvan wordt er financiële genoegdoening gegeven en 50 zaken komen uiteindelijk voor de rechter'', stelt ze. Mensen schromen volgens haar om een procedure te beginnen, omdat deze duur is en vaak lang duurt.

Het fonds moet worden gevuld met geld van verzekeraars van medisch letsel, stelt de SP. ''Zij verzekeren tot nu toe de arts of zorgaanbieder tegen claims. Beter is het om claims sneller uit te keren. Het geld is er, maar verdwijnt nu bij de verzekeraar. Dat is geen goede zaak'', vindt Leijten.