DEN HAAG - SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij beschouwt het als ''een feit'' dat de kans ''heel klein'' is dat vrouwen na een verkrachting zwanger worden.

Hij zei dat dinsdag in het programma Wat kiest Nederland op RTLZ.

De SGP'er noemt verkrachting vreselijk en erkent de grote gevolgen voor de slachtoffers, maar zijn partij blijft tegen abortus. ''Wij blijven onder alle omstandigheden voor het ongeboren leven staan'', aldus Van der Staaij. Volgens hem moet niet het beeld ontstaan dat abortussen in Nederland met name het gevolg zijn van verkrachtingen.

PvdA

De PvdA vindt dat SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij alle vrouwen in Nederland excuses moet aanbieden vanwege zijn uitspraak dat de kans op een zwangerschap na verkrachting heel klein is.

''Ik ben geschokt'', reageert PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma. ''Uit deze uitspraak blijkt dat de SGP vrouwen totaal niet serieus neemt. De PvdA zal het recht op abortus altijd verdedigen.''

GroenLinks spreekt van een schandalige en walgelijke uitspraak van Van der Staaij.

Republikein

Van der Staaij reageerde op een vraag over de Republikeinse kandidaat Todd Akin, die in de Verenigde Staten onder vuur ligt nadat hij had gezegd dat slachtoffers van een verkrachting zelden zwanger worden.

Akin kreeg veel kritiek, ook van partijgenoten als presidentskandidaat Mitt Romney. Akin zei later dat hij zich had versproken.

Mechanisme

''Ten eerste, ik heb begrepen van artsen dat zwangerschap door verkrachting echt zeldzaam is. Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen", zei hij in een televisie-interview.

RTL-verslaggever Frits Wester vroeg Van der Staaij of hij ook gelooft in zo'n mechanisme, waardoor vrouwen na verkrachting niet zwanger kunnen worden. Daarop antwoordde de SGP-leider: "Het is een feit dat dat (zwanger worden, red.) niet vaak gebeurt, maar dat neemt niet weg dat het wel kán gebeuren."

'Mythe'

Volgens Rutgers WPF is het "een mythe te denken dat vrouwen niet zwanger kunnen raken na een verkrachting". Het kenniscentrum seksualiteit benadrukt in een reactie dat verkrachting strafbaar is.

Rutgers WPF "vindt verkrachting ontoelaatbaar en dat vrouwen die na verkrachting zwanger raken, recht hebben op abortus."

Uit een onderzoek van het kenniscentrum uit 2009 bleek dat van het totaal aantal verkrachte vrouwen 7 procent als gevolg daarvan zwanger is geraakt. Van de totale populatie van 15 tot en met 70 jaar van destijds is 1 procent zwanger geweest als gevolg van seksueel geweld.

De helft van deze vrouwen koos voor abortus, een vijfde kreeg een miskraam en een derde bracht een kind ter wereld. Daarvan deed aantal vrouwen na de geboorte afstand door middel van adoptie.

CBS

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2011, blijkt dat 1580 vrouwen zijn verkracht, 111 van hen raakten vermoedelijk zwanger.

Ieder jaar ondergaan gemiddeld 28.000 vrouwen een abortus in een kliniek of ziekenhuis. Dat cijfer is volgens het CBS de laatste jaren redelijk stabiel.

Commotie

Het grote probleem is, aldus Van der Staaij later naar aanleiding van de commotie die ontstond na zijn uitspraken, dat het vanzelfsprekend wordt gevonden dat er in Nederland ieder jaar meer dan 30.000 ongeboren kinderen worden geaborteerd.

''Verkrachting is iets vreselijks en zeer tragisch voor de betrokken vrouw. Het slachtoffer van verkrachting verdient alle hulp die nodig is. Of zwangerschap na verkrachting minder vaak of even vaak voorkomt als in andere gevallen, is voor de SGP niet de hoofdvraag. Feit is dat er van alle abortussen per jaar slechts een heel klein percentage plaatsvindt als gevolg van een zwangerschap na verkrachting.''

Amerikaans onderzoek 

Volgens zijn zegsman baseert Van der Staaij zich op een Amerikaans wetenschappelijk rapport uit de jaren 80: 'Politiek, moraal en grondwet' geheten. Maar wetenschappelijke rapporten hebben nu eenmaal de hebbelijkheid om te worden weersproken, geeft hij toe.

Het abortusstandpunt van de partij is overigens in het geheel niets nieuws. De SGP is altijd al faliekant tegen abortus geweest. Het is alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is.

ChristenUnie

Arie Slob (ChristenUnie) zei dinsdag in het programma EenVandaag dat hij nog nooit een dergelijk onderzoek heeft gezien. Maar hij nam geen afstand van Van der Staaij.

''De discussie gaat volledig de verkeerde kant uit. We moeten geen discussie voeren over statistieken, maar over hoe we deze vrouwen kunnen helpen.''

Voor de microfoon van de NOS wees collega-lijsttrekker Mark Rutte van de VVD erop dat zijn partij altijd voor persoonlijke vrijheden op terreinen als homohuwelijk, euthanasie en abortus heeft "geknokt''. Hij wil nu dan ook "geen millimeter toegeven'' op het gebied van die verworvenheden.

Profiel Kees van der Staaij

Alles over de verkiezingen op onze special

Lees de tweets over dit onderwerp op NUlive