AMSTERDAM - Het onderzoek over de schadelijke werking van cannabis op de hersenen van jongeren heeft dinsdag ook in politiek Den Haag voor reuring gezorgd.

Het CDA en de ChristenUnie zien in het onderzoek hun gelijk bewezen dat softdrugs strenger moeten worden aangepakt, terwijl de PvdA, D66 en GroenLinks juist hameren op goede voorlichting en op preventie.

Uit recent onderzoek is gebleken dat wie onder de 18 jaar oud is en geregeld blowt, daar later dommer van wordt. Dat verband tussen blowen in het IQ was nog niet eerder aangetoond.

"Cannabis maakt dommer. Verklaart dat ook de steun van wiethandelaren aan de SP-campagne?", sneert VVD-Kamerlid Ard van der Steur dinsdag op Twitter.

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is nu 'eindelijk bewezen wat de ChristenUnie altijd zei'. "Stop het gedogen van coffeeshops", vindt hij. Als dit niet mogelijk is dan moet de leeftijd waarop wiet mag worden verkocht omhoog van 18 naar 21 jaar, vindt hij.

De ChristenUnie heeft samen met het CDA vragen gesteld aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Daarin pleiten de partijen er ook voor dat scholen strenger optreden als leerlingen blowen.

Wietpas

Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester onderstreept het onderzoek de noodzaak van preventie. "Ouders en kinderen moeten beter worden voorgelicht over de gevaren van blowen", vindt zij.

Bouwmeester richt haar pijlen ook op de wietpas. Die zorgt volgens haar voor meer straatdealers, die ook aan jongeren verkopen. "Ik heb de minister naar aanleiding van dit onderzoek nogmaals gevraagd om te stoppen met de wietpas."

Ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi hamert op preventie. Maandag presenteerde hij nog een plan om softdrugs te legaliseren. Dit zou een half miljard euro opleveren. "Een deel van dit geld is uitdrukkelijk bestemd voor het voorkomen van de schadelijke gevolgen van softdrugsgebruik."

Volgens D66-Kamerlid Boris van der Ham is al lang duidelijk bekend dat blowen onder de 18 jaar schadelijk is. Daarom mogen coffeeshops ook niet aan minderjarigen verkopen. Hij vindt de roep om een verbod door de ChristenUnie dat ook 'gratuit'.

"Dan moet je ook sigaretten en alcohol verbieden. Zijn veel schadelijker. Volwassen mensen hebben een recht op risico."