DEN HAAG - Veel blinden en slechtzienden verlangen terug naar de stemmachine. Sinds elektronisch stemmen sinds 2006 niet meer mogelijk is, blijven sommigen zelfs thuis.

''Mensen willen discreet en geheim kunnen stemmen'', aldus Roel van Houten van Viziris, een organisatie voor mensen met een visuele beperking. ''Dat is een grondrecht.''

Omdat elektronisch stemmen niet geheel fraudebestendig bleek, werd stemmen met het rode potlood 6 jaar geleden weer ingevoerd.

''Nu moeten blinden en slechtzienden weer iemand anders voor ze laten stemmen of de hulp inroepen van iemand van het stembureau. Dat is een reden om thuis te blijven'', zegt Van Houten over de komende Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

Blinden en slechtzienden konden, met hulp van een koptelefoontje, bij het elektronisch stemmen wel zelfstandig uit de voeten.

VVD

De VVD dient woensdag een initiatiefwet in om de stemcomputers terug te krijgen. Tweede Kamerlid Joost Taverne wil de 350.000 mensen met een (visuele) beperking daarmee tegemoetkomen. ''Iedereen moet zelfstandig zijn of haar stem kunnen uitbrengen. En er moeten zo weinig mogelijk stemmen verloren gaan'', zei hij eerder daarover.

Taverne wil ook af van de ergernis na de verkiezingen als er iets misgaat met tellen of als er stembiljetten kwijtraken. Elektronisch stemmen heeft die nadelen volgens het Kamerlid niet. ''En het is efficiënter en veiliger.'' De VVD hoopt dat de stemcomputers bij de eerstvolgende verkiezingen na 12 september weer kunnen worden ingezet.

Lees hier alles over de verkiezingen