AMSTERDAM - Partijvoorzitter Jan Marijnissen van de SP verwacht dat zijn partij tussen de 25 en 45 Kamerzetels haalt bij de verkiezingen.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl. "Vijfenveertig is heel veel, maar het is reëel. Ik heb dat met peilers besproken en het potentieel is hoger dan de aantallen die we nu scoren in de peilingen", zegt Marijnissen.

Vrees dat kiezers tijdens de campagne nog overlopen naar de PVV en de PvdA heeft Marijnissen niet. "Van Wilders hebben we helemaal niets te duchten en bij de PvdA hoeven we alleen maar te benoemen dat we nu geconfronteerd worden met hun erfenis. Ik voorzie een mooie uitslag."

Momenteel scoort de SP ruim 30 zetels in de peilingen, tegen 15 zetels in de Kamer. Volgens Marijnissen is de toename geleidelijk gegaan. "Emile is vorig jaar politicus van het jaar geworden onder journalisten en de kiezers, waardoor het vertrouwen in hem is toegenomen", legt Marijnissen uit.

"En nu er in de media een strijd tussen Roemer en Rutte is ontstaan, heeft hij nog meer aanhang gekregen. Daar is de SP bij gebaat, omdat wij de vertegenwoordiger van links zijn."

Bekijk een deel van het interview met Marijnissen:

Verrast

De voormalig lijsttrekker leidde de SP in 2006 met 25 Kamerzetels naar het hoogste zetelaantal ooit. Hij is verrast door het succes van de huidige lijsttrekker Emile Roemer. "Hij had de potentie en de capaciteiten, maar dat het zo snel zou gaan, had niemand verwacht."

Marijnissen nam in 2010 afstand van de landelijke politiek vanwege meerdere hernia's, wel bleef hij partijvoorzitter. Hij vindt het heerlijk om het huidige succes vanaf de zijlijn mee te maken. Toch blijft het kriebelen.

"Ik had nog wel een ministerschap willen overwegen bij regeringsdeelname. Je moet nooit alles uitsluiten, maar de kans is wel heel klein, gezien mijn gezondheid."

Lees hier het hele interview met Jan Marijnissen

Alles over de verkiezingen in ons nieuwsdossier