AMSTERDAM - In tegenstelling tot wat in het verkiezingsprogramma staat, verhoogt ook de SP de AOW-leeftijd.

De oudedagsvoorziening wordt vanaf 2015 inkomensafhankelijk voor 65- en 66-jarigen en in 2025 gaat de AOW-leeftijd voor iedereen omhoog naar 67 jaar.

Dan wordt de AOW ook gekoppeld aan de levensverwachting, blijkt uit de doorrekening van het SP-programma door het Centraal Planbureau (CPB).

De maatregel houdt in dat 65- en 66-jarigen met een hoog inkomen vanaf 2015 vijftien procent worden gekort op hun AOW-uitkering.

In de periode tot 2025 loopt deze korting op tot honderd procent en gaat deze ook gelden voor 65- en 66-jarigen met een laag inkomen. Door de AOW-leeftijd vanaf 2025 te koppelen aan de levensverwachting, loopt de SP in de maat met de afspraken uit het begrotingsakkoord, stelt het CPB.

In ieder geval

De passage uit de doorrekening is opmerkelijk omdat in het verkiezingsprogramma staat dat de AOW-leeftijd tot 2020 'in ieder geval' wordt gehandhaafd op 65 jaar.

Over de periode na 2020 valt niets te lezen. In de Tweede Kamer verzette de SP zich nog met hand en tand tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, zoals VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie in het begrotingsakkoord afspraken.

Verbaasd

Financieel specialist Wouter Koolmees (D66) toonde zich maandag in het televisieprogramma Half Acht Live verbaasd over de plannen van de SP. Het Kamerlid sprak van een 'hele grote draai' in een paar maanden.

Volgens Koolmees moest de partij een 'noodgreep' doen om 'financieel wat degelijker over te komen'. De maatregel levert volgens het CPB namelijk 1,25 miljard euro op.

In het begrotingsakkoord is afgesproken dat de pensioenleeftijd vanaf januari elk jaar met een aantal maanden omhoog gaat, te beginnen met één maand in 2013. In 2019 moet de AOW-leeftijd dan 66 jaar zijn en in 2023 67 jaar. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Het parlement heeft hiermee al ingestemd.

Lees alle reacties van de partijen op de berekeningen van het CPB

Lees alles over de verkiezingen op onze special