DEN HAAG - Voormalig Europarlementariër Edith Mastenbroek van de PvdA is vorige week donderdag op 37-jarige leeftijd overleden.

Dat meldde de PvdA maandag op haar website.

Mastenbroek was in de jaren 90 een stuwende kracht achter de vernieuwingsbeweging Niet Nix van PvdA-voorzitter Felix Rottenberg.

In 2000 hielp ze bij de verkiezingscampagne van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Al Gore.

In 2004 werd ze gekozen in het Europees Parlement voor de sociaaldemocraten. Ze specialiseerde zich onder meer in internetzaken.

Een jaar na haar aantreden werd ze verkozen tot jonge Europarlementariër van het jaar in een poll onder leden van de Jonge Europese Federalisten (JEF).

Ziek

Ze verliet het Europees Parlement bijna 4 jaar nadat ze erin was gekozen. In april 2008 gaf ze haar zetel op. Ze was toen al een jaar ziek met een burn-out.

''Edith had een hekel aan conventies. Alles wat een sleur was, moest doorbroken worden. Geen gebaande paden aflopen, maar altijd de andere weg zoeken en opgaan'', schrijven voormalig Niet Nix'ers Erik van Bruggen en Tino Wallaart op de PvdA-website.

De laatste jaren was Mastenbroek niet meer actief binnen de PvdA. Waaraan ze is overleden, wil de partij niet zeggen. Een woordvoerster wilde alleen kwijt dat Mastenbroek een natuurlijke dood is gestorven.