AMSTERDAM - Premier Rutte is nog steeds boos op PVV-leider Geert Wilders over het opblazen van het kabinet.

Dat zei hij zondag tijdens het 'premiersdebat' van RTL4 in De Rode Hoed in Amsterdam tussen lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Geert Wilders (PVV) en Emile Roemer (SP).

Het debat leidde onmiddellijk tot een stevige confrontatie tussen Rutte en Wilders. De PVV'er viel de premier aan op de Europapolitiek. Volgens hem verkwanselt Rutte de belangen van Nederlanders door Europese steunprojecten te steunen.

Rutte pareerde door te stellen dat Wilders met het opblazen van het kabinet het partijbelang boven het landsbelang heeft gesteld.

"U bent er verantwoordelijk voor dat het risico bestaat dat Emile Roemer premier wordt", aldus Rutte, die stelde dat Wilders 'spelletjes speelt met spaargeld, banen en pensioenen'.

"Ons spaargeld hangt samen met de vraag over hoe we onze munt sterk houden. U houdt een goedkoop verhaal en dat is schadelijk voor Nederland."

Feeën

Wilders stelde vervolgens dat Rutte gelooft in feeën. "We krijgen dat geld naar Griekenland en Spanje nooit meer terug. U moet zich schamen."

Ook Diederik Samsom richtte zijn pijlen op de premier. Volgens de PvdA-leider moet Rutte het eerlijke verhaal vertellen over Europa.

"We komen alleen uit de crisis door Europa te laten groeien. Rutte weet dat ook, maar waarom blijft hij op de rem staan?"

Zorg

Roemer hekelde de maatregelen die Rutte neemt om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. "U laat mensen meer betalen voor voorzieningen of u haalt de voorziening helemaal weg, zoals de thuiszorg."

Volgens Rutte laat Roemer juist gemiddelde gezinnen meer betalen voor de zorg. Hij verdedigde de marktwerking in de zorg. Volgens hem zijn we daardoor af van de wachtlijsten. "U wilt terug naar het oude systeem, waarbij het ziekenhuis op donderdagmiddag dicht gaat."

Roemer: "We willen een inkomensafhankelijke premie. Daardoor gaat 75 procent er op vooruit. Juist door de marktwerking zijn de kosten omhoog gegaan." Rutte: "Die kosten zijn omhoog gegaan doordat er steeds meer ouderen zijn en omdat er in de zorg steeds meer mogelijk is."

Samsom wil de kosten in de zorg beheersbaar houden door de zorg op lokaal niveau te organiseren. Dit is volgens hem mogelijk door juist te investeren in wijkverpleegkundigen.

Economie

In het debat over de economie stonden weer Roemer en Rutte tegenover elkaar. Rutte verweet de SP'er, maar ook Samsom, dat zij een toptarief voor de hogere inkomens willen invoeren. 

"Onze belastingdruk is al de hoogste. Als mensen een toptarief moeten betalen gaan ze weg. Die 300 miljoen ga je er dus niet mee binnenhalen", aldus Rutte.

Volgens Roemer legt de premier de rekening steevast bij de zwakkeren. Hij stelt de begroting op orde te krijgen door 'miljarden te bezuinigen op de bureaucratie in de zorg, de overheid en bij defensie'.

Gevaar

Volgens Rutte is Roemer in het Torentje een gevaar voor de overheidsfinanciën. Hij verwijt hem de Europese boetes voor begrotingsregels niet te willen betalen.

"Daarmee stijgt de rente op de staatsschuld en dat vreet geld weg bij sociale zekerheid, zorg, onderwijs." Roemer noemt dit bangmakerij en hij schermde met een analyse van NRC.Next.

Rutte noemde een regeerakkoord tussen SP en de PVV een angstbeeld. 

Een debat tussen Rutte en Wilders over de hypotheekrenteaftrek eindigde in een welles/nietes-spel. Volgens de PVV'er liegt de premier dat er in het Catshuis een akkoord was over het aanpakken van de aftrek.

Leiderschap

Samsom kreeg het aan de stok met Rutte over leiderschap. De PvdA-lijsttrekker verweet de premier afgelopen jaren de polarisatie en verschillen tussen groepen mensen te hebben versterkt. 

Rutte pareerde door te zeggen dat hij als leider van het land niet heeft gekozen voor de makkelijke weg, "We hebben dus ook impopulaire maatregelen genomen in het belang van het land."

Volg hier ons liveblog (gesloten)

Lees hier uitgebreide profielen van alle lijsttrekkers

Lees alles over de aanstaande verkiezingen in ons dossier