AMSTERDAM - De plannen van de VVD omtrent lastenverlichting vinden geen grote weerklank bij de kiezers.

Dat blijkt uit peilingen van Maurice de Hond.

Afgelopen woensdag liet VVD-leider Mark Rutte in weten dat in het verkiezingsprogramma van de VVD vanaf 2014 ruimte is voor lastenverlichting. Werkenden moeten vanaf dan via de arbeidskorting duizend euro aan belastingverlaging krijgen.

Een onverantwoord voorstel, vindt 63 procent van de kiezers. Ook onder VVD-stemmers is bijna een op de vijf mensen (19 procent) het niet met de plannen eens. Zo'n 44 procent van de kiezers geeft aan dat deze plannen de kans verkleinen dat ze op 12 september op de VVD stemmen.

Andere reactie

"Het lijkt er op dat kiezers anders reageren op dit soort voorstellen van een partij dan wanneer de economische en financiële omstandigheden gunstiger zouden zijn geweest", zegt De Hond.

De grote vraag is volgens de opiniepeiler of de aanval op het socialisme, zoals de VVD die zaterdag tijdens de start van haar verkiezingscampagne inzette, wel dezelfde werking heeft als in het verleden.

Zetels

In de peilingen verandert er qua aantallen zetels de afgelopen drie weken weinig. De PvdA ging deze week 2 zetels omhoog, GroenLinks kreeg er 1 bij. De SP, D66 en SGP verloren afgelopen week alle drie een zetel en de VVD blijft op het zelfde aantal van 32 zetels.

De SP staat daarmee deze week met 35 zetels drie voor op de VVD. De PvdA en de PVV blijven nog steeds op afstand met beide 18 zetels.

Campagne

De afwezigheid van de SP, de VVD en de PVV tijdens het eerste verkiezingsdebat van de NOS heeft volgens de kiezers weinig invloed gehad op de campagne.

Bijna de helft (47 procent) denkt dat de partijen nog op tijd zijn met het RTL-debat op zondagavond.

In 2003 en 2006 waren de eerste grote debatten, ongeveer drie weken voor de verkiezingen, bepalend voor de rest van de campagne. Volgens De Hond zou het RTL-debat wel eens het bepalende debat kunnen worden.

Alles over de verkiezingen

Bekijk de lijsttrekkersprofielen