DEN HAAG - Alleen door het midden komt ons land uit de crisis. Dat zei D66-lijsttrekker Alexander Pechtold zaterdag aan het slot van het verkiezingscongres van zijn partij.

Volgens hem heeft Nederland behoefte aan een stabiel kabinet. De tijd voor avonturen op rechts of experimenten op links is naar zijn mening voorbij.

De afgelopen jaren heeft de stilstand geregeerd, zei hij. Taboes bleven bestaan en hervormingen bleven uit. Mensen weten niet meer waar ze aan toe zijn omdat de politiek aarzelt en geen richting geeft.

''Die politiek van ontkenning is de manier om nooit te hoeven nadenken over echte oplossingen. Het is de manier om gouden bergen te beloven voor de verkiezingen. Maar ook de manier om mensen teleur te stellen na de verkiezingen'', aldus de sociaal-liberale lijsttrekker.

Europa-beleid

Hij haalde uit naar het Europa-beleid van Rutte. Hij is niet boos op hem omdat Rutte ''zich thuis voelt in het anti-Europese kamp van Wilders en Roemer''. Maar Pechthold verwijt de premier wel dat hij ''op deze manier onze internationale reputatie en de belangen van Nederland in Europa verkwanselt''. Volgens hem stelt Rutte het partijbelang nadrukkelijk boven nationaal en Europees belang.

Pechtold zei verder met elke partij te willen samenwerken die bereid is te hervormen. Maar ''nog meer populisme, van welke kleur dan ook kan ons land niet meer hebben''.

Bekijk het profiel van Alexander Pechtold

Lees alles over de verkiezingen op onze special