ROTTERDAM - VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Rotterdam hard uitgehaald naar het socialisme.

Hij noemde tijdens zijn toespraak geen partijen, maar in een toelichting achteraf had hij het over SP, PvdA en GroenLinks.

Sommige socialisten denken ten onrechte dat socialisme hetzelfde is als sociaal, zei Rutte. ''Wat is er sociaal aan de rekening doorschuiven naar de toekomst?’’.

Volgens Rutte spelen de socialisten een ''politiek piramidespel’’. De pijn komt dan misschien wat later, maar wel heviger, voorspelde de VVD-leider. Hij sprak van een boemerang die keihard terugkomt.

Afschrikwekkend

De VVD-leider noemde als afschrikwekkend voorbeeld van socialistisch beleid het kabinet van PvdA-premier Joop den Uyl in de jaren '70. ''Dat willen we liberalen nooit meer.''

Rutte waarschuwde de kiezers dat moeilijke maatregelen onvermijdelijk zijn. Wie daar bang voor is, moet niet op de VVD stemmen. Hij of zij kan dan beter bij vrijwel elke andere partij terecht.

De leden van de VVD hebben zaterdag tijdens het congres in Rotterdam zonder grote aanpassingen het verkiezingsprogramma vastgesteld.

Aparte sessies

Er waren ruim 600 wijzigingsvoorstellen maar na bespreking in aparte sessies bleven er uiteindelijk nog maar 3 over waarover de leden moesten stemmen, met name voorstellen om studenten in het hoger onderwijs tegemoet te komen. De wijzigingsvoorstellen haalden het niet.

Via een videoboodschap tijdens het congres heeft de Britse premier David Cameron Rutte zaterdag een hart onder de riem gestoken. Hij prees het leiderschap van zijn ''vriend" Rutte.

Volgens Cameron heeft Rutte steeds blijk gegeven van een duidelijke visie over de rol van de overheid en Europa. Cameron sprak van een ''eenduidige vastberadendheid" bij Rutte.

Protest

Een groep van zo'n 20 jongeren houdt zaterdag buiten bij het VVD-verkiezingscongres in congresgebouw De Doelen in Rotterdam een protestactie.

Ze protesteren tegen het asociale beleid dat de VVD in hun ogen wil voeren.

Volgens de initiatiefnemers zijn de lage inkomens de klos bij de VVD. Ook vakbond FNV Bondgenoten voert actie en vraagt aandacht voor de rechten van werknemers.

Bekijk het profiel van Mark Rutte

Alles over de verkiezingen

Verkiezingscongres VVD