DEN HAAG - GroenLinks kiest voor "een ongekende eerlijkdelen-operatie" in de komende kabinetsperiode. Dat kondigt lijsttrekker Jolande Sap aan, als voorzet op de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's die maandag verschijnen.

"Vervuilers en hoge inkomens gaan onder ons fors meer betalen, terwijl mensen met een inkomen onder de 50.000 euro er vanaf het einde van de komende kabinetsperiode minstens 750 euro per jaar aan koopkracht op vooruit gaan", aldus Sap tegenover NU.nl.

Als het aan de partij ligt zullen de belastingen op milieuvervuiling worden verzwaard, evenals die op vermogen en winst, met 17,5 miljard euro. "Daarvan komt 13 miljard weer terecht in het lonend maken van werk", aldus Sap.

Zo wil de partij de inkomstenbelasting door mensen met een inkomen tot anderhalf keer modaal verlagen. Ook gaat er meer geld naar de kinderopvangtoeslag, door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken. Sap: "Dat doet geen enkele andere partij ons na, let maar op."

Repareren

Volgens Sap is jarenlang de rekening van de crisis terecht gekomen bij de mensen met de laagste inkomens. "Het is tijd om dit te repareren en een ambitieuze omslag te maken naar een eerlijke verdeling van de lasten tussen rijk en arm."

Andere plannen van de partij zijn om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te bouwen en het eigen risico in de zorg en premies inkomensafhankelijk te maken.

CPB

Maandag verschijnen de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen, die het Centraal Planbureau heeft gemaakt.

Volgens de Europese normen moet het begrotingstekort voor 2013 in ieder geval uitkomen onder de 3 procent. Daarvoor sloten CDA, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en VVD in het voorjaar een begrotingsakkoord. Maar de SP heeft al aangekondigd zich niet koste wat kost aan die norm te willen houden.

Alles over de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen