AMSTERDAM - Het CDA valt na een nieuwe verkiezingsnederlaag niet uiteen. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma rekent erop dat de ontevreden Limburgse tak van de partij het CDA trouw blijft.

Dat zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

Sommige CDA'ers uit het zuiden zouden de partij zat zijn. Ze zouden zich van de partij willen afsplitsen door een variant na te streven als de christelijke CSU in Beieren, die naast de Duitse zusterpartij CDU van bondskanselier Angela Merkel staat.

Buma erkent dat er al jaren geluiden zijn voor een dergelijk plan. "Om de zo veel tijd komt dat gevoel terug in Limburg. Dat erken ik ook", zegt hij in de krant. Buma steekt daarom extra tijd en energie in Limburg.

"Dat klinkt alsof ik het doe omdat ze er anders niet bij blijven, maar zo is het niet. Het gaat er meer om dat ik als noorderling laat zien dat ik er ook voor Limburg ben", aldus Buma.

Kletskoek

Het Limburgse CDA-Kamerlid Ger Koopmans, die voor de komende verkiezingen is gepasseerd, doet de geruchten in de krant af als 'kletskoek'.

Volgens hem speelt er niets. Dat Koopmans niet op de kandidatenlijst staat, zou bij veel Limburgse CDA'ers hard aan zijn gekomen. Ook het vertrek van de eveneens uit Limburg afkomstige vicepremier Maxime Verhagen zou meespelen.

Alles over de verkiezingen in ons dossier