AMSTERDAM - Na de verkiezingen moeten de plannen uit het Lenteakkoord over de woningmarkt direct in de prullenmand. "Als de plannen doorgaan wordt er voor 100 miljard aan particulier vermogen verdampt. Dit is zeer slecht voor de woningmarkt."

Dit laat de Vereniging Eigen Huis weten in een interview met NU.nl in het kader van de aankomende verkiezingen.

De Nederlandse Bank liet woensdag al weten dat de afspraken uit het akkoord zullen leiden tot een structurele daling van de huizenprijs, die kan oplopen tot 9 procent.

"Het bevestigt dat het een slecht akkoord is, met een dramatische invulling voor de woningmarkt. Er komt niets terecht van het op zich nobele streven om de markt te hervormen en de bestaande huizeneigenaren te ontzien", zo reageert Rob Mulder, directeur strategie bij de VEH.

"Die krijgen juist een flinke vermogensdaling voor hun kiezen. En er staan nu al 700.000 mensen onder water. De overheid dreigt de volgende genadeklap uit te delen aan de woningmarkt."

Hypotheekrenteaftrek

Volgens Mulder is de enige manier waarop de binnenlandse economie weer kan aantrekken een politiek akkoord te bereiken over de aanpak van de woningmarkt. Samen met de huurdersvereniging Woonbond, de vereniging van woningcorporaties Aedes en makelaarsverenigingen lanceerde VEH in het voorjaar een hervormingsplan waarin de hypotheekrenteaftrek voor alle woningbezitters in 30 jaar wordt afgebouwd.

In het Lenteakkoord werd juist overeen gekomen dat de hypotheekrenteaftrek blijft. Voor nieuwe gevallen is de aftrek alleen mogelijk bij hypotheken waarbij wordt afgelost.

Zwabbergedrag

"De onderhandelaars van het Lenteakkoord hebben destijds gezegd: als blijkt dat onze plannen verkeerd uitpakken dan komen we opnieuw om tafel. Mij lijkt dat dit nu het moment is waarop de politieke partijen zich achter de oren moeten krabben."

"Ik hou niet zo van zwabbergedrag in de politiek. Maar op dit punt moeten ze wel gaan zwabberen. Veel plannen uit het akkoord staan toch al niet meer overeind."

Europa

Mulder hekelt daarnaast de bemoeienis die vanuit internationale organisaties als het IMF en de Europese Commissie op het Nederlandse systeem. Volgens de VEH-directeur wordt er vanuit die organisaties met 'betrekkelijk weinig kennis over de nationale economie' te verregaande uitspraken gedaan.

Lees het hele interview met VEH-directeur Rob Mulder.