HILVERSUM - Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) wil dat minder ambtenaren afreizen naar de Nederlandse Antillen. Ze wil voortaan ook precies weten wie er van plan zijn die kant op te gaan en waarom.

Dat zei ze donderdag in het RTL Nieuws, in reactie op een steekproef van het programma waaruit blijkt dat in de afgelopen jaren vele duizenden ambtelijke reizen zijn gemaakt naar de Caribische eilanden.

''Het moet nu echt minder'', zei Spies. Ze heeft haar collega's eerder dit jaar al gezegd dat kabinetsleden het goede voorbeeld moeten geven, bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor een videoconferentie.

Enkele bewindslieden hebben afgezien van hun reis, aldus de minister.

Overspoeld

Volgens RTL klagen eilandbestuurders van Bonaire en Saba dat ze worden overspoeld door ambtelijke delegaties en dat daarmee veel geld over de balk wordt gesmeten. Ook Spies zegt zulke klachten van de bestuurders te hebben gehoord. ''Dat is ook de reden dat ik steeds kritischer ben geworden.''

De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben sinds oktober 2010 de status van bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Van 2009 tot en met 2011 maakten ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie samen 600 reizen naar de eilanden, wat 2 miljoen euro kostte, aldus RTL Nieuws.