DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) verwacht dat vanaf december op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen in de avond en nacht 130 kilometer per uur kan worden gereden.

Dat schrijft ze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Over het stuk weg is de afgelopen tijd veel te doen geweest, omdat een trajectcontrolesysteem sinds eind juli in de gaten houdt of automobilisten zich aan de huidige snelheid van 100 kilometer per uur houden op de twee keer vijf rijbanen.

Schultz stelde de snelheid wel te willen verhogen, maar dat niet te kunnen door een motie van het CDA.

Luchtkwaliteitschermen

Inmiddels is overeengekomen dat bij Breukelen luchtkwaliteitschermen komen om het 130 rijden mogelijk te maken. Dat kost 6 miljoen euro, schrijft de minister. Tussen Holendrecht en Vinkeveen kan de snelheid niet omhoog in verband met een nabijgelegen natuurgebied.

De oppositie was eerder niet gecharmeerd van de manier waarop de minister te werk ging bij het traject. De PvdA sprak van verkiezingsretoriek, D66 van een 'halve hapsnapoplossing'. Ook de SP stelde dat de A2 onderwerp was geworden van een verkiezingsplan. Volgens GroenLinks is het een verkiezingsstunt over de rug van de omwonenden.