VENLO - Andere Europese landen zullen waarschijnlijk snel het Nederlands voorbeeld volgen van grenstoezicht met camera's.

Die verwachting sprak minister Gerd Leers (Immigratie) donderdag uit tijdens een grote grenscontrole bij Venlo van de marechaussee. Nederland is voorloper in Europa waar het gaat om het nieuwe camerasysteem @migoboras aan de grenzen. ''Ik denk dat andere landen snel zullen volgen'', aldus Leers.

''Het systeem is ondersteunend voor het mobiel toezicht aan de grens. Daardoor kunnen we nog alerter signaleren waar situaties voorkomen die misbruik maken van de open grenzen, zoals bij mensenhandel en drugshandel.''

Verdachte auto's

De marechaussee presenteerde het nieuwe camerasysteem donderdag aan de internationale pers.

Het systeem herkent verdachte auto's die aan de grens Nederland in of uit willen rijden. Welke auto verdacht is, wordt vooraf ingegeven in een datasysteem. De camera 'ziet' een vergelijkbare auto met een kenteken uit een vooraf ingegeven land en alarmeert dan.

Motoragenten kunnen de gesignaleerde auto vervolgens aanhouden en controleren. Er wordt niet gecontroleerd op het kenteken als zodanig, maar op land van herkomst.

Tijdens de grenscontrole in Venlo hield de marechaussee daar onder meer Bulgaren, Roemenen en Albanezen aan ter controle van papieren en inhoud van hun auto's.

Schengenverdrag

De nieuwe camera's hangen bij de 15 grootste grensovergangen. Daarnaast zijn er 6 mobiele systemen die op kleinere grensovergangen kunnen worden ingezet.

Het nieuwe camerasysteem is volgens Leers niet in strijd met het Schengenverdrag. Ook worden de camerabeelden niet gekoppeld aan andere opsporingssystemen en zijn ze niet te herleiden tot personen.

Doel van de persbijeenkomst was het wat brigadecommandant Martin Bos van de marechaussee noemde ''een einde maken aan de mythes rond het nieuwe camerasysteem @migoboras.'' Zo werd de Duitse vrees dat ook vakantiegangers naar Nederland aan de grens worden geregistreerd, naar het land der fabelen verwezen.

Het systeem mag maximaal 6 uur per dag gebruikt worden. ''Voldoende om gerichte controles te doen'', aldus Bos.