AMSTERDAM - Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) heeft donderdag een gesprek gehad met de Afghaanse president Hamid Karzai.

De ontmoeting stond in het teken van de ontwikkelingen in het land en het versterken van de rechtsstaat, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij het gesprek was ook Knapens Duitse collega Dirk Niebel aanwezig. Nederland traint momenteel Afghaanse politieagenten in de provincie Kunduz. Duitse militairen zorgen daar voor de veiligheid.

Beide landen verwachten van de Afghaanse autoriteiten dat zij corruptie en mensenschendingen hard aanpakken. Het land heeft weliswaar ingrijpende maatregelen op dit vlak aangekondigd, maar volgens Knapen komt het nu aan op de verdere uitvoering.

"Zichtbare vooruitgang op het terrein van corruptie en mensenrechten, waaronder de positie van vrouwen, is echter een voorwaarde voor een breed draagvlak in Afghanistan en steun van de internationale gemeenschap", aldus de bewindsman.

Knapen zal verder nog spreken met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en instanties de strijden tegen mensenrechtenschendingen, corruptie en de onderdrukking van vrouwen.