AMSTERDAM - De rente die Nederland moet betalen op de financiële markten is wel degelijk omhoog gegaan door de uitspraken van SP-leider Emile Roemer over het niet willen betalen van een boete bij een te groot begrotingstekort.

Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag na afloop van de begrotingsraad. "De cijfers zijn duidelijk."

De bewindsman reageerde op een bericht in nrc.next. De krant checkte donderdag de bewering van De Jager dat de financiële markten negatief hebben gereageerd op Roemer, om te concluderen dat zijn uitspraken 'onwaar' zijn.

De Jager toverde echter een grafiek van Bloomberg tevoorschijn, waaruit bleek dat de rente wel degelijk is gestegen.

Het gaat om een 'behoorlijke piek', zei de minister die zich zegt te baseren op onafhankelijke cijfers. Hij vindt het jammer dat nrc.next niet eerst bij hem te rade is gegaan. De Jager hoopt dat de krant het bericht zal corrigeren.

Bekijk de reactie van minister De Jager:

Olie op het vuur

De bewindsman herhaalde verder dat hij Roemer niet de mond wil snoeren en geen 'olie op het vuur' wil gooien, maar dat het tegelijkertijd wel belangrijk is dat Nederland een degelijke financiële traditie in stand houdt. "Ik blijf hameren op financiële degelijkheid."

Roemer deed zijn gewraakte uitspraak vorige week in het Financieele Dagblad. Hij zei dat hij niet van plan was om een boete te betalen, mocht het begrotingstekort volgend jaar groter zijn dan door Brussel is toegestaan.

"Over my dead body", zei Roemer, die de boete verder 'belachelijk' noemde. De SP-leider kreeg hierop veel kritiek, maar zegt nog steeds achter zijn uitspraken te staan.

Alles over de schuldencrisis