AMSTERDAM - Er is vooralsnog geen akkoord over het voortbestaan van de langstudeerboete. De maatregel is daarmee niet van tafel. 

Dat bleek donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Afgelopen dagen was er overleg tussen de partijen die per direct van de maatregel af wilden. Tijdens dit overleg is er geen financiële dekking gevonden als alternatief voor de maatregel. 

Daardoor blijft de langstudeerboete zeer waarschijnlijk bestaan en moeten studenten die vanaf 1 september meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie ruim 3000 euro per jaar extra gaan betalen.

De langstudeerboete was een idee van het CDA en werd onderdeel van het regeerakkoord. Het CDA trok afgelopen week echter de steun in.

"Studenten krijgen nu geen duidelijkheid voor 1 september", zei PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing. "Het aanzien van de politiek loopt hiermee een deuk op."

Boos op Kamer

Zijlstra was na afloop van het debat niet te spreken over de Tweede Kamer. "De Kamer moet helderheid geven richting studenten en instellingen", stelde hij. "We moeten niet in de val trappen weer met andere initiatieven hoop te bieden, dat is niet redelijk."

Volgens Zijlstra is de politiek niet populairder geworden door het debat. "Dit is jammer. Het is vreselijk dat deze onzekerheid is ontstaan", concludeerde hij. De partijen moeten of met een oplossing komen, of constateren dat de wet gewoon wordt uitgevoerd, vindt Zijlstra. "Maar men moet ophouden met het creëren van mist."

Zijlstra wil de boete enkel schrappen als dat financieel is gedekt. Met het schrappen van de langstudeerdersmaatregel is op termijn zo'n 400 miljoen euro gemoeid. 

De PvdA wil samen met GroenLinks een spoedwet maken om de langstudeerboete op te schorten tot 1 januari. Hiervoor is een bedrag van 62 miljoen gemoeid.

De dekking hiervoor zou gevonden moeten worden in meevallers in de studiefinanciëring.

Niet gedekt

Zijlstra reageerde in het debat dat dit financieel niet gedekt kan worden, ook vanwege de mogelijke gevolgen voor de financiering van de onderwijsinstellingen.

"In het lopende collegejaar is er dan geen rond financieel plaatje. Dat legt een hypotheek bij de onderwijsinstellingen en dat raakt direct aan de kwaliteit van het onderwijs", aldus Zijlstra.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil komende dinsdag de Kamer bijeen roepen om over het voorstel te stemmen. De VVD wil ook minister van Financiën De Jager bij dit debat. 

 Bekijk beelden van het debat:

Kunduz-coalitie

Tijdens het debat liet Sander de Rouwe (CDA) weten dat er voor het schrappen van de langstudeerboete instemming nodig is van de zogenaamde Kunduz-coalitie. Die instemming kwam er niet.

De ChristenUnie, onderdeel van deze coalitie, is tegen het schrappen van de langstudeerboete. Ook de VVD ziet nu geen ruimte om de boete van tafel te halen.

Kamerlid Carola Schouten zegt tegenover NU.nl dat de ChristenUnie niets heeft geblokkeerd. "Wij zaten niet aan tafel en hebben ook geen formeel voorstel gezien."

CDA

De Rouwe kwam tijdens het debat zwaar onder vuur te liggen. PvdA, VVD, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie stelden dat De Rouwe beloften heeft gedaan aan studenten, maar die niet nakomt.

"Het heeft niet aan ons gelegen", zei De Rouwe. "We hebben gepoogd om er samen uit te komen en dat is niet gelukt."

Spelletjes

Jan Boers, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), stelt dat studenten de dupe lijken te worden van een politiek spelletje, nu de politieke tegenstanders geen alternatief hebben gevonden voor de maatregel. "Het is ontzettend jammer dat de partijen er niet uit zijn gekomen", zegt Boers.

De voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Kai Heijneman, vindt dat politici elkaar over de rug van de 70.000 betrokken studenten de zwartepiet toeschuiven.

Samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hoopt de bond dat er alsnog een oplossing komt tijdens het debat. "Een spoedwet kan nog steeds, dus wij hopen dat de druk toch te hoog wordt."

De organisaties stellen dat studenten nu nog steeds geen zekerheid hebben en een speelbal zijn van de onbetrouwbare politiek.

Kleine kinderen

"Het zijn net kleine kinderen die alleen maar met de eigen knikkers willen spelen", zegt Thijs van Reekum, voorzitter van studentenorganisatie ISO in een reactie op de uitkomst van het debat. "De Kamer als geheel heeft gefaald", vindt hij. "Het is echt belachelijk wat hier gebeurde", voegt Jan Boers, voorzitter van de LKvV eraan toe.

"Zo'n 140 zetels in de Tweede Kamer zijn tegen de boete en toch lukt het maar niet om eruit te komen", aldus Van Reekum.