AMSTERDAM - In de politiek voert de emotie als het gaat om Europa te veel de boventoon. "Rutte, Pechtold, Wilders en Roemer: ga nou eens kijken naar de feiten."

Hiertoe roepen de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland op, zo stellen ze tegenover NU.nl.

"Op basis van emotie worden soms gedachten ontwikkeld die daar niets meer te maken hebben", zo licht Bernard Wientjes van VNO-NCW toe.

"We horen stellingen als 'we moeten terug naar de gulden, de Oost-Europeanen moeten worden tegengehouden'. Maar leg nou eens aan de burger uit wat het betekent dat Nederland 60 jaar geleden is toegetreden tot de Europese Unie en welke invloed dit heeft gehad op onze welvaart en werkgelegenheid. Vertel ze eens het echte verhaal."

Ballonnetjes

"Het zou verstandig zijn als politici het gespeculeer en het ballonnetjes oplaten achterwege laten. Het is schadelijk voor Nederland", zo vult Hans Biesheuvel van MKB-Nederland aan.

De werkgeversorganisaties berekenden in de brochure Nederland leeft van Europa dat driekwart van de Nederlandse export naar landen in de EU gaat. Door die export wordt jaarlijks 120 miljard verdiend, wat 1,5 miljoen banen oplevert.

Er wordt ook voor 1400 miljard  euro in Europa geïnvesteerd en belegd, de winst hiervan is ieder jaar 60 miljard euro. Samen levert dit ons land jaarlijks 180 miljard euro op, zo benadrukt Wientjes.

Schade

"Het station is gepasseerd dat Europa opgebroken kan worden. Het oplossen van de crisis, de steun aan noodlijdende landen als Griekenland: het staat niet in verhouding met de schade die Nederland oploopt als Europa echt uit elkaar valt", aldus Wientjes.

"Nederland staat nu voor maximaal 90 miljard euro garant voor zuidelijke landen. Stel dat in een slecht scenario de helft daarvan pas veel later wordt terugbetaald, dan staat daar tegenover dat we jaarlijks 180 miljard verdienen."

"Ik denk dat de gemiddelde burger die elke dag in de krant de irritatie over Europa terugleest zich niet realiseert dat hij er een groot deel van zijn inkomen aan te danken heeft."

Populisme

Ook Albert Jan Maat van LTO Nederland hekelt de houding van de huidige politici over Europa. Zo noemt hij de uitspraak van Roemer over de 3 procentsnorm 'puur populisme' en vindt hij dat Rutte besluiten die hij namens Nederland in Brussel maakt in eigen land wel scherper had kunnen verdedigen. "Zeg niet: dat moest van Europa. Nee: je was er deelnemer aan."

"En suggereer ook niet dat de crisis zich alleen in Zuid-Europa afspeelt. Het is overal, maar met elkaar kunnen we dit weer oplossen. Ik zou willen dat de politiek die houding weer aanneemt."

"De wereld verandert niet meer met een motie in Den Haag. De wereld verandert wel op het moment dat er wetgeving in Europa wordt aangepast. Steek daar nou je energie in."

Alles over de verkiezingen in ons dossier