DEN HAAG - Het Amsterdamse bureau SEO gaat onderzoeken wat de gevolgen voor de Nederlandse werkgelegenheid en industriële omzet zal zijn als ons land zich terugtrekt uit de ontwikkelingsfase van het JSF-project.

Dat maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

De Algemene Rekenkamer gaat op verzoek van het ministerie van Defensie onderzoeken wat het gaat kosten om uit de ontwikkelings- en testfase te stappen. De JSF is de beoogde opvolger bij Defensie van het gevechtsvliegtuig F-16.

Begin juli nam de Tweede Kamer een motie aan waarin een meerderheid vroeg alle noodzakelijke stappen te nemen om uit de JSF te stappen. Het kabinet houdt de motie in beraad, maar beloofde wel de gevolgen van de terugtrekking te onderzoeken. Beide rapporten zijn op 25 oktober gereed.

De Nederlandse deelname aan de ontwikkelings- en testfase van de omstreden JSF heeft inmiddels 1,3 miljard euro gekost. Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt in ruil hiervoor opdrachten. Het kabinet meldde in juli dat er 420 banen zouden verdwijnen als ons land direct uit het JSF-project stapt.