DEN HAAG - De ChristenUnie wil dat huiseigenaren bij verhuizing hun restschuld kunnen meenemen naar hun nieuwe hypotheek, met behoud van de hypotheekrenteaftrek.

Daar tegenover staat dat mensen bij de nieuwe hypotheek in ieder geval over dit deel van de hypotheek moeten gaan aflossen, zo laat ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten weten aan NU.nl.

"Een kwart van de woningbezitters heeft een restschuld van gemiddeld 16.000 euro", aldus Schouten.

"Dat zijn met name mensen onder de 35 jaar. Met deze maatregel hopen we de doorstroom van de woningmarkt te bevorderen."

De ChristenUnie wil ook de overdrachtsbelasting voor starters geheel schappen, en bevorderen dat ouders of andere familieleden meer belastingvrij kunnen schenken voor starters die een eigen woning willen aanschaffen, of de hypotheekschuld eerder willen aflossen.

GroenLinks

Volgens de gedragscode hypothecaire financieringen mogen banken een restschuld al meenemen in een nieuwe hypotheek. Maar Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks noemt dit een loze afspraak. Klaver: "Banken zijn niet verplicht dit te doen. Bovendien wordt het probleem hiermee vooruit geschoven: de groep huizenbezitters blijft op deze manier nog jaren zitten met een torenhoge schuld waar ze jaar in jaar uit rente over moeten betalen."

GroenLinks vindt dan ook dat met de aanpak van de ChristenUnie de rekening wordt doorgeschoven. De partij is zelf voorstander van een tijdelijke doorstartkorting voor woningen die vanaf 2000 zijn gekocht. 

Mensen die de waarde van hun huis door de crisis hebben zien dalen, krijgen zo de mogelijkheid de aflossing van hun restschuld van de inkomstenbelasting af te trekken zodat ze van hun te dure hypotheek af kunnen komen.

GroenLinks wil de plannen financieren door de bankenbelasting te verhogen, aldus Klaver: "Banken hebben deze mensen opgezadeld met onmogelijke hypotheken. Op deze manier betalen ze mee aan de oplossing."