ROTTERDAM - De PVV wil nieuwe asielzoekers in het buitenland opvangen. Asielzoekerscentra zouden dan in landen als Roemenië moeten komen.

Dat zegt PVV-leider Geert Wilders woensdag in het AD.

De partij stelt dat de opvangkosten en de overlast van asielzoekers zullen dalen als zij meteen na aankomst in Nederland op het vliegtuig worden gezet naar bijvoorbeeld Roemenië, waar kosten veel lager liggen.

Daar kunnen ze wachten op de uitkomst van de procedure voor een verblijfsvergunning. Nederland wordt zo voor asielzoekers minder aantrekkelijk en illegalen zullen hier niet kunnen blijven plakken, is het idee.

Het PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zegt in de krant zeker te weten dat ''de impuls om vrijwillig terug te gaan naar bijvoorbeeld Irak veel groter zal zijn als ze in Roemenië zitten''.

Australië

De partij heeft zich laten inspireren door Australië, dat tien jaar geleden afspraken maakte met Papoea-Nieuw-Guinea en Nauru om tegen betaling asielzoekers te huisvesten.

Volgens de PVV zijn er geen regels of verdragen die het uitbesteden van asielzoekers aan een ander land verhinderen.

Twijfelachtig

VluchtelingenWerk Nederland zet grote vraagtekens bij het plan van de PVV. Volgens de organisatie is de juridische haalbaarheid twijfelachtig.

Plaatsvervangend directeur Jasper Kuipers liet in een reactie weten dat Europese richtlijnen aangeven dat een asielzoeker op het grondgebied van de lidstaat waar hij zijn asielverzoek indient, mag blijven en daar in de opvang zijn procedure mag afwachten. Fritsma ''heeft de regels en verdragen met een heel roze bril gelezen als hij constateert dat er niets is dat het plan verhindert''.

Alles over de verkiezingen in ons dossier