RIJSWIJK - In het verkiezingsprogramma van de VVD is vanaf 2014 ruimte voor lastenverlichting.

Dat zegt VVD-leider Mark Rutte woensdag in De Telegraaf.

Het is voor het eerst dat Rutte zich mengt in de verkiezingsstrijd. Werkenden moeten vanaf 2014 via de arbeidskorting duizend euro aan belastingverlaging krijgen.

"Van het geld dat mensen verdienen houden ze meer over om zelf te besteden en dat is goed voor de economie", zegt de lijsttrekker daarover in de krant. Volgens Rutte levert de fiscale voorziening voor werkenden in 2014 330 euro en in 2015 1000 euro op.

In het programma van de VVD staat verder dat de ouderenkorting omhoog moet, er een belastingvrijstelling voor durfkapitaal van een ton moet komen en dat spaargeld tot 35 duizend euro niet moet worden belast.

Terugdraaien

De partij wil de bezuinigingen op kinderopvang (250 miljoen) en infrastructuur (ook 250 miljoen) terugdraaien. ''Die bezuinigingen zijn vrij fors", zegt Rutte in de krant. ''We moeten voorkomen dat minder vrouwen aan het werk gaan.''

Afgezien van vooral deze punten zegt de VVD verder wel vast te houden aan het zogeheten Lenteakkoord dat de liberalen samen met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben gesloten.

De VVD-leider lanceert zaterdag tijdens het partijcongres zijn verkiezingscampagne en is daarom woensdagavond nog niet aanwezig bij het eerste lijsttrekkersdebat op televisie.

Reacties

Coalitiegenoot CDA reageert achterdochtig op de plannen van Rutte. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma: ''In de zwaarste crisis sinds mensenheugenis belooft de premier iedereen 1000 euro."

Volgens hem herleven daarmee de tijden van Koot en Bie: 'Geen gezeik iedereen rijk'. Buma: "Maar de vraag is wie de rekening betaalt. Ben erg benieuwd naar het echte verhaal maandag bij doorrekening van VVD-verkiezingsprogramma.''

Ook PvdA-leider Diederik Samsom is niet te spreken over de start van Rutte's verkiezingscampagne. "Nederland zit niet te wachten op doorzichtige loze verkiezingsbeloften. Wat nu nodig is, is een geloofwaardige uitweg uit de crisis. Dat begint met aanpak van de stijgende werkloosheid, niet met beloftes die je niet waar kunt maken."

Cadeautjes

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Rutte ''geen cadeautjes moet uitdelen die hij niet kan dekken''. Hij spreekt van een ''proefballon'' van Rutte ''die niet geloofwaardig is''.

Volgens Pechtold is het juist tijd om hervormingen door te voeren. En als de VVD dan toch onderdelen van het begrotingsakkoord wil aanpassen, dan moet ze wat betreft D66 met een serieuze dekking komen waar een meerderheid in de Tweede Kamer voor te vinden is.

Doekje

PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie dat de genoemde lastenverlichting een 'schamel doekje voor het bloeden' is. "Rutte heeft de belangen van de Nederlandse belastingbetaler verkwanseld door miljarden aan leningen en garanties over de balk te gooien o.a. aan de Grieken, Spanjaarden en de blanco cheque van 40 mrd van het ESM.

"Dat geld zien we nooit meer terug. Tegenover die enorme lasten is de door hem genoemde lastenverlichting een ongeloofwaardig schamel doekje voor het bloeden", Aldus Wilders.

Alles over de verkiezingen in ons dossier