DEN HAAG - De uitspraak van SP-leider Emile Roemer om een Europese boete niet te betalen als het begrotingstekort meer dan 3 procent is, kost Nederland geld.

''De rente loopt op door deze uitspraken. Dat kost gewoon geld'', aldus minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

De Jager noemde de uitspraken van Roemer onverstandig, omdat deze het vertrouwen zouden ondermijnen. Hij benadrukte dat Nederland de boete niet hoeft te betalen, omdat de Europese begrotingsregels niet zullen worden overtreden. ''Dat kan, vijf partijen hebben daar afspraken over gemaakt.'

De Jager (CDA) zei verder dat hij niet de voorkeur heeft voor de SP in de toekomstige regering, ''laat staan dat ze de schatkist beheren''. Hij wil de schulden juist zo snel mogelijk terugbrengen. Een langer traject, zoals de SP voorstaat, noemt hij een mañana-mentaliteit, verwijzend naar het Spaanse woord voor morgen.

In het programma ging het ook over een poster in het blad Quote, waar Roemer bebloed op staat met een kettingzaag in zijn handen. Het blad wilde daarmee laten zien dat Roemer zaagt in het kapitaal van Nederland. Onder meer op Twitter ontstond een discussie over de poster, die sommigen zeer ongepast vinden.

Hoofdredactrice Mirjam van den Broeke zei dat het gaat om een knipoog. Dat is volgens haar onder meer te zien aan de tekst die naast de SP-leider is geplaatst: Als Roemer in het torentje belandt, vertrekken wij naar Zwitserland. Roemer zou na het zien van de poster drie keer diep hebben moeten zuchten, werd in het programma gezegd.