AMSTERDAM - De Europese voetbalbond UEFA moet maatregelen nemen om de hoogte van de salarissen van topvoetballers in te perken.

Dat heeft SP-leider Emile Roemer maandag gezegd in het tv-programma Half Acht Live.

"De voetbalwereld is heel raar. Die bedragen slaan nergens meer op", zei Roemer, gevraagd naar een reactie op het salaris van zo'n drie ton per week dat Robin van Persie gaat verdienen bij Manchester United. Volgens Roemer is het tijd dat de UEFA in actie komt.

"Het verschil tussen Europese landen is zo groot geworden, het is geen wonder dat Nederlandse clubs er niet meer tussen komen op het hoogste niveau."

Speciale rol

Roemer ziet geen speciale rol voor de politiek, afgezien van een verbod op overheidssteun aan voetbalclubs in financiële problemen. Wel wil de SP een toptarief voor de allerhoogste inkomens. Daar zouden topvoetballers onder vallen, net als bijvoorbeeld grootverdieners in het bedrijfsleven.

Roemer zei verder dat hij blijft bij zijn uitspraken van vorige week over de Europese boete die Nederland boven het hoofd hangt als het begrotingstekort niet voldoende wordt teruggebracht.

"Wat ik gezegd heb, zeg ik al zeker een jaar. Als we het in Nederland de economie een impuls willen geven, laat ik me niet tegenhouden door mensen in Brussel die regels belangrijker vinden dan mensen."

Niet betalen

Roemer zei vorige week in een interview met het Financieele Dagblad dat hij de boete niet zou betalen. "Over my dead body", verklaarde hij. Daarop kwam veel kritiek van andere partijen, waarna Roemer zijn uitspraken leek te nuanceren.

Maandagavond ontkende hij te zijn teruggekrabbeld. "Over mijn lijk, heb ik gezegd. Ik ben wie ik ben, een duidelijk politicus. Ik ga niet ineens aan wollig taalgebruik doen, omdat er verkiezingen aan komen."