Dierenpartij wil 'plezierjagen' verbieden

AMSTERDAM - Jagen puur voor de lol moet worden verboden, vindt de Partij voor de Dieren.

Lijsttrekker Marianne Thieme komt met een wetsvoorstel dat dit moet regelen, en rekent op steun van de Tweede Kamer. Dat heeft Thieme maandag gezegd.

Jagers hebben nu geen speciale toestemming nodig om hazen, fazanten, konijnen en eenden af te mogen schieten. Thieme wil dat daar verandering in komt.

Voor de jacht op elke diersoort moet eerst worden aangetoond dat die een doel dient, stelt Thieme. "Het louter voor de lol van de jager toestaan van het doden van dieren moet worden beëindigd."

Steun

Het afschaffen van de plezierjacht is ook een van de punten in een natuurplan dat PvdA, GroenLinks en D66 maandag presenteerden. Alleen strikt gereguleerde jacht voor beheer en schadebestrijding moet volgens deze partijen mogelijk blijven.

Thieme rekent op steun van een ruime meerderheid van de Kamer. Ze baseert zich op de standpunten die de partijen hebben aangeleverd aan de Groene Kieswijzer, een kieshulp rondom het thema natuur en milieu.

Behalve de Partij voor de Dieren zijn SP, VVD, PVV, PvdA, CDA, D66, GroenLinks het eens met de stelling dat de plezierjacht moet worden verboden.

Lees meer over:
Tip de redactie