DEN HAAG - GroenLinks wil dat mensen meer zeggenschap krijgen over hoe hun pensioengeld wordt belegd. Ze kunnen dan kiezen voor groen beleggen.

Lijsttrekker Jolande Sap heeft dat maandag laten weten. Ze wil dat pensioenfondsen hun deelnemers verschillende soorten beleggingsmixen gaan aanbieden.

Op dit moment beleggen pensioenfondsen maar 0,5 procent van hun geld in duurzame energie, bleek eerder uit een onderzoek van de Stichting Natuur & Milieu.

Meer dan de helft van de Nederlanders zou volgens dit onderzoek willen dat een groter deel van hun geld duurzaam belegd wordt.

GroenLinks noemt het ''onwenselijk dat pensioengeld van mensen ongevraagd in vervuilende beleggingen wordt gestopt''.

Volgens de partij wordt het tijd voor ''een pensioen op maat waarbij mensen zelf kunnen beslissen hoe ze hun geld willen beleggen''.

PvdA

De PvdA wil dat pensioenfondsen weer gaan beleggen in Nederland. Tweede Kamerlid Roos Vermeij heeft dat maandag gezegd als reactie op een bericht dat de pensioenfondsen voor ambtenaren en zorg miljoenen hebben verloren door de koersdalingen van internetbedrijf Facebook.

''In plaats van te beleggen in dergelijke hypes en ingewikkelde financiële producten moeten pensioenfondsen investeren in de Nederlandse economie en zich richten op de lange termijn'', vindt Vermeij.

Het ABP, pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijs, laat weten dat het verlies op Facebook circa 2 euro per deelnemer bedraagt. In de eerste helft van dit jaar verdiende het ABP met beleggen ruim 5000 euro per deelnemer. In dat bedrag is het verlies op Facebook al verwerkt. Het ABP heeft in totaal 2,8 miljoen deelnemers.