BIDDINGHUIZEN - Met wisselend succes gingen zes politici zondag de confrontatie aan met het kritische Lowlandspubliek.

Sap kreeg het grootste applaus, maar Pechtold mag van de festivalgangers de volgende premier worden.

"Stel, Rutte is straks premier en u bent straks vicepremier", aldus begint presentator Andrew Makkinga een vraag in de bloedhete India-tent. "Hoho, waarom niet andersom?", interrumpeert Pechtold hem. Een ovationeel applaus volgde.

Aan het eind van de bijdrage van de D66-leider erkent Makkinga: 'He looks like a president'.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra opende zondagochtend het Politiek Circus, het politieke programma van Lowlands. Na hem volgden Sharon Gesthuizen (SP), Sap, Pechtold, Mona Keijzer (CDA) en Diederik Samsom (PvdA).

Btw-tarief

Bij de opkomst van Zijlstra overheerst het applaus boven het boe-geroep. Vorig jaar kreeg hij nog de hoon over zich heen toen het kabinet de Lowlandstickets wilde belasten tegen het hogere btw-tarief van 19 procent. Die maatregel is later na de val van het kabinet in het Lente-akkoord teruggeschroefd.

Toch verdedigt Zijlstra zijn besluit van destijds. "Ik geloof in dat beleid. Ook als cultuurinstelling moet het vanzelfsprekend zijn dat je niet eerst naar de overheid kijkt. Kijk naar wat Lowlands kan zonder subsidie."

Bekijk video:


Over my dead body

Gesthuizen krijgt het met het publiek flink aan de stok over de Euro-kritische houding van haar partij. Partijleider Roemer had afgelopen week 'over my dead body' geantwoord op een vraag of hij van plan was de Europese boete te gaan betalen als Nederland zich niet aan de begrotingsafspraken zou houden.

In de Indiatent is de toon over Europa van Gesthuizen heel anders. "We willen ons aan de afspraken houden en willen juist met de EU afspraken maken, maar we willen niet dat landen moeten bloeden voor die Brusselse eisen." Ze zegt voorstander te zijn van een 'stapsgewijze' uitbreiding van de EU.

Armslinger

Sap krijgt de luidruchtigste steun van de honderden festivalgangers gekregen als ze met een armslinger voordoet hoe ze 'de PVV uit het landsbestuur had geschopt'.

Na het goed ontvangen verhaal over het streven naar een duurzame economie, krijgt Jolande Sap ook kritische vragen. Zo is er, naar aanleiding van de rommelige leiderschapsstrijd tussen Dibi en Sap, twijfel of de partij intern wel stabiel genoeg is.

"Ik omschrijf de situatie bij GroenLinks als prettige wanorde", aldus Sap. "Dat hoort bij een open partij."

Ervaring

"Mijn ervaring", is het antwoord van Pechtold als hem gevraagd wordt waarom D66 niet zou toestaan dat er veel van het programma op zou gaan in vage compromissen. "Vroeger maakte ik nog weleens een uitglijder. Nu loop ik alweer aardig wat jaren mee, maar wat ik niet wil is onder die kaasstolp belanden zonder contact met de buitenwereld."

Zijn ervaring is ook zichtbaar in de spreekkwaliteiten van de D66'er op het Lowlandspodium. "Roemer en Rutte staan nog bij de douches, die sluiten zo aan", sneert hij naar de twee premierskandidaten die er niet bij waren.

Jan Smit

Als CDA-kandidaat Mona Keijzer Jan Smit en Nick en Simon aanhaalt als voorbeeld waarom Nederland een prachtland is, valt hoongelach haar ten deel. "Nee, zij staan niet op Lowlands", vervolgde ze, waarna een luid gejuich opstak.

"Waar hou jij dan van", vraagt Makkinga. "House en dance", zegt ze terwijl ze met haar arm een housebeweging maakt. "Daarom was ik dus wel naar Dance Valley geweest en niet naar Lowlands."

Potsierlijk

Als Samsom na bijna 2 uur het podium betreedt staan of zitten de festivalgangers nog braaf te luisteren. Inmiddels is door de Lowlandscrew wel de watervoorziening op gang gekomen. Tot dan toe had alleen de politicus op het podium wat verkoeling door een ventilator op het podium.

"Politiek is meer dan een stemwijzer", vindt de PvdA-leider. "Het is potsierlijk om te zien over wat voor maatregeltjes we soms praten, terwijl het om iets veel groters gaat. Daar is een kompas voor nodig."

Samsom stelt tegenover een vragensteller dat de PvdA de laatste is die moet 'janken' om het feit dat de verkiezingen een keer geen tweestrijd met de PvdA, maar met de SP. "Dat is vervelend voor mij, maar voor het geheel maakt het niet uit."

Nachtmerries

Of hij last heeft van nachtmerries over Roemer, vraagt iemand. "Nee, dat niet. Het belangrijkste verschil tussen ons is Europa. Ik snap niet dat een socialistische partij als de SP zulke individualistische oplossingen heeft."

Uiteindelijk blijkt het Europa-standpunt van de PvdA niet te veel te verschillen met zoals eerder gesteld door de SP bij monde van Sharon Gesthuizen.

"Het tempo waarin we naar begrotingsevenwicht moeten is onverantwoord", stelt hij. "We willen ons wel aan de Europese afspraken houden, maar het mag niet ten koste gaan van de economie."

Alles over Lowlands op onze special

Bekijk de lezersfoto's van het festival op NUfoto

Politici in debat met bezoekers Lowlands