DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer heeft zijn woorden over een eventuele boete voor het overschrijden van Europese begrotingsregels niet teruggenomen.

SP-Tweede Kamerlid Renkse Leijten, nummer 2 op de kandidatenlijst, zei dat zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Roemer zei donderdag dat hij zo'n Europese boete niet zal betalen, maar later herhaalde hij dat niet meer. Onder anderen minister Jan Kees de Jager (Financiën) concludeerde dat Roemer op zijn standpunt was terug gekomen.

''Ik heb dat zo niet gehoord'', zei Leijten zaterdag. Volgens haar vindt Roemer nog steeds dat zo'n boete niet betaald moet worden en dat die alleen door andere partijen wordt gebruikt als ''bangmakerij'' om hun bezuinigingen te rechtvaardigen.

Peiling

48 procent van Nederland is het met SP-lijsttrekker Emile Roemer eens dat het begrotingstekort in 2013 hoger mag zijn dan 3 procent, maar 46 procent is het met hem oneens.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Toch vindt 58 procent van de ondervraagden het onverantwoord dat Roemer heeft gezegd een eventuele boete vanuit Europa hiervoor niet te zullen betalen.

Achterban

In zijn eigen achterban zijn de uitlatingen die Emile Roemer donderdag in het FD deed wel populair. Maar liefst 87 procent van de SP-stemmers is het met hem eens. Ook een meerderheid van de PVV- en PvdA-stemmers zijn het met Roemer eens.

Mensen die van plan zijn op het CDA te stemmen zien het minst in het standpunt van Emile Roemer. Slechts 8 procent van hen is het met zijn uitspraken eens.

Veertig procent van de ondervraagden zegt dat er door de uitlatingen van Roemer minder kans is dat ze op de SP zullen stemmen, tegenover 23 procent die zeggen dat er nu meer kans is dat ze dat zullen doen.