D66 wil ruimere openingstijden gemeentehuis

DEN HAAG - D66 wil dat gemeentehuizen minimaal 5 uur per week bereikbaar zijn buiten kantoortijden, ook in het weekeinde. 

Op die manier wil D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya de dienstverlening van gemeenten vergroten en voorkomen dat burgers in de knel komen met hun werk omdat ze alleen overdag bij het gemeenteloket terechtkunnen.

''Vooral voor mensen met een fulltime baan is het in veel gemeenten een enorm gedoe om een paspoort te verlengen of een nieuw rijbewijs af te halen'', aldus Koser Kaya zaterdag.

''Vaak worden mensen gedwongen om een halve dag vrij te nemen. In plaats van vakantiedagen hiervoor te verspillen, kunnen we beter de overheidsdienstverlening afstemmen op de behoeftes van mensen in de moderne samenleving.''

Beperking

Veel zaken kunnen digitaal geregeld worden, maar voor een paspoort of rijbewijs moeten mensen nog naar het gemeentehuis. Vaak is dat wel één avond in de week geopend, maar dan is het erg druk. Nu bestaat er nog een regel dat de burgerlijke stand zo min mogelijk open is op zaterdag, zondag of een feestdag. D66 wil die beperking schrappen.

''Gemeenten kunnen zelf beslissen hoe ze buiten kantoortijden hun dienstverlening invullen. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen op zaterdag of zondag open te gaan, of om twee avonden per week open te zijn'', aldus Koser Kaya.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie