Langstudeerboete afschaffen is 'onbehoorlijk richting studenten'

HILVERSUM - Het zou onbehoorlijk zijn richting studenten om nu op het allerlaatst alsnog de langstudeerboete af te schaffen. Dat vindt staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Dat zei Zijlstra (Onderwijs) vrijdag in Knevel en Van den Brink.

''Studenten krijgen al rekeningen, ze denken dat het gaat gebeuren, sommigen hebben al betaald. Dan zeggen, we doen het maar niet, dat is niet de manier waarop je politiek moet bedrijven'', zei Zijlstra.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van de langstudeerboete af, maar Zijlstra houdt er aan vast. Partijen als CDA, GroenLinks en D66 komen te laat, vindt Zijlstra.

Zij hadden bij het opstellen van het lenteakkoord dit voorjaar de kans om de boete te schrappen, maar hebben hem toen overgenomen. ''Als men het niet erg vindt, voer ik de wet uit'', zei Zijlstra.

Bovendien zou hij blijven zitten met een gat van 400 miljoen euro als hij de boete nu toch zou schrappen.

Campagneretoriek

Zijlstra noemde het nieuwe standpunt van het CDA campagneretoriek. De dreiging van GroenLinks om volgende week in het debat te komen met een motie van wantrouwen noemde hij ''helemaal bijzonder''. ''Ik voer een akkoord uit dat zij mij opdragen en dan zouden ze mij een motie van wantrouwen geven.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie