PvdA wil aparte wietwet

AMSTERDAM – De teelt, handel en verkoop van cannabis moet uit de opiumwet worden gehaald en in een 'wietwet' worden gereguleerd.

Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegen NU.nl.

"Hiermee voorkomen we overlast, criminaliteit en gezondheidsschade", stelt ze.

De PvdA'er wil van coffeeshops 'wietwinkels' maken om aan te geven dat het gaat om een 'gewoon' product dat net zo behandeld dient te worden als tabak en alcohol.

Deze winkels moeten voor iedereen boven de 18 openbaar zijn en daar past volgens de partij geen wietpas bij, zoals ingesteld door het kabinet-Rutte.

Vanaf 1 mei kunnen in de zuidelijke provincies alleen pashouders nog wiet aanschaffen. Vanaf 1 januari gaat dit voor het hele land gelden.

Criminaliteit

Volgens Bouwmeester zorgt de wietpas er voor dat de handel zich verplaatst naar de straat met de bijbehorende criminaliteit.

In de wietwet moet verder worden vastgelegd welke bestanddelen de wiet mag bevatten en welke eisen worden gesteld aan verpakking en voorlichting.

Ook moeten de eigenaren van de wietwinkels gescreend worden volgens de wet-Bibob. Deze wet stelt gemeentes in staat om bedrijven te sluiten als er een vermoeden bestaat dat er sprake is van criminele activiteiten.

Volgens de PvdA'er heeft de legalisering van de softdrug ook financiële voordelen. Zo kan er via accijns geld binnengehaald worden en hoeft er minder politiecapaciteit worden ingezet voor de bestrijding van drugscriminaliteit.

Gebruik

Bouwmeester is er niet bang voor dat door de legalisering het gebruik onder jongeren zal toenemen.

“De meeste gebruikers zijn nu al boven de 18. Zij die willen gebruiken willen we uit de criminele hoek halen”, stelt ze.

“Vanwege de mogelijke gezondheidsschade blijft voor jongeren onder de 18 het gebruik verboden.”

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie