DEN HAAG - CDA-prominent en oud-informateur Herman Wijffels pleit voor een serieuze verandering van het Nederlandse politieke stelsel.

Er zou een veel lossere verhouding moeten komen tussen regering en parlement, geen dichtgetimmerde regeerakkoorden en regeren met wisselende meerderheden.

Wijffels zei dat vrijdagavond in Nieuwsuur. ''Onze democratie zal er van opknappen. Je krijgt de kans dat het een hele stevige, stabiele regering wordt'', zei Wijffels.

''In tijden van grote veranderingen heb je een vorm nodig waarin ruimte is voor afwegingen en waarin nieuwe dingen een kans krijgen, en het parlement is dan echt de baas. Terwijl met het klassieke regeerakkoord de helft plus één de baas is.''

Combinatie

Volgens Wijffels levert het huidige politieke systeem niet meer wat we nodig hebben: een bestuur dat het land vooruit helpt en waarin een zekere stabiliteit en ook richting zit.

''Met een goede combinatie van vernieuwing en behoud van het waardevolle uit het verleden. Dat is niet gelukt.''

Niet alleen het politieke systeem is failliet, ook het financiële bestel is vastgelopen, de economie is niet meer van deze tijd, ecologisch te belastend en organisatorisch zit het ''op allerlei fronten mis'', aldus Wijffels.

Kiesdrempel

Hij voelt niet voor een verhoging van de kiesdrempel om de versplintering in het politieke landschap tegen te gaan. Dan nog hou je de polarisatie met ''versterking van de flanken en verzwakking van het politieke midden''.

Wijffels zou willen dat de Tweede Kamer in een debat na de verkiezingen van 12 september een formateur aanwijst. Die heeft dan een politiek mandaat om een kabinet te vormen.

De bewindslieden kunnen ook mensen zijn zonder specifieke politieke kleur. De Kamer zou alle individuele bewindslieden moeten goedkeuren.

Wisselende meerderheid

Het kabinet zou vervolgens met wisselende meerderheden kunnen regeren. ''De ene keer over links, de andere over rechts. En waarbij het ook kan zijn dat als de Kamer iets afwijst, dat niet leidt tot een kabinetscrisis.''

In Nieuwsuur zei CDA-vicepremier Maxime Verhagen dat een gedoogconstructie, zoals de afgelopen jaren met de PVV, niet voor herhaling vatbaar is. Wijffels is het daarmee eens. ''Ik vond die constructie altijd al een misbaksel. Dat heeft zich bevestigd.''