AMSTERDAM - Demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vindt dat zijn partij na de verkiezingen niet opnieuw een gedoogconstructie moet aangaan om een regering te vormen.

In het televisieprogramma Nieuwsuur zegt Verhagen vrijdagavond dat gekozen moet worden voor een meerderheids- of minderheidskabinet, meldt de NOS.

Bij het gevallen kabinet-Rutte was sprake van een gedoogconstructie die coalitiepartijen CDA en VVD aangingen met de PVV.

Het kabinet viel toen PVV-leider Geert Wilders de stekker trok uit de politieke samenwerking. Dat gebeurde nadat onderhandelingen tussen de drie partijen over extra bezuinigingen waren stukgelopen.

De gedoogconstructie is Verhagen slecht bevallen, zegt hij. "Omdat uiteindelijk degene die het kabinet gedoogde met de staart tussen de benen vertrok toen het erop aankwam."

Meerderheidskabinet

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en zijn VVD-collega van Volksgezondheid Edith Schippers pleiten in Nieuwsuur voor een meerderheidskabinet.

"Dan weet je dat je voor je programma op steun in de Tweede Kamer kunt rekenen", aldus Kamp. Volgens Schippers is een meerderheidskabinet het best en meest stabiel. "Maar soms kan je niet anders", geeft de VVD-politica toe.

Eerder gaf SP-leider Emile Roemer al aan dat zijn partij niet wil meewerken aan een gedoogcoalitie. Wilders heeft daarentegen eerder aangegeven juist weer te willen gedogen.