Rosenthal vindt straf voor Pussy Riot 'veel te hoog'

DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld over de veroordeling van Pussy Riot en noemt de straf ''veel te hoog''.

''Ik ga dit aan de orde stellen bij EU-collega's en met de hele EU spreken we Rusland aan. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting'', aldus de minister, die het eens is met de internationale kritiek.

''Er was een lang voorarrest, een lange en onduidelijke aanklacht. Goede rechtsgang is belangrijk; dit staat op de EU-agenda met Rusland.''

De Russische punkgroep Pussy Riot is schuldig bevonden aan ordeverstoring en het kwetsen van het Russisch-orthodoxe geloof. De leden krijgen twee jaar celstraf, met aftrek van voorarrest.

Rosenthal had zijn zorgen over het proces vorige maand al overgebracht aan de Russische mensenrechtenambassadeur.

EU

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton is kritisch. In een verklaring stelt ze dat het proces tegen ernstige vraagtekens zet bij de rechtsgang in Rusland. Niet alleen is het vonnis van 2 jaar cel volgens haar buitensporig, ook zijn er berichten over mishandeling van de vrouwen tijdens het voorarrest en onregelmatigheden tijdens het proces. 

Zij vraagt zich af of Rusland aan zijn internationale verplichtingen voor een eerlijk, transparant en onafhankelijk proces wil voldoen. Bovendien is de uitspraak in strijd met Ruslands plicht om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen. Ashton verwacht dat het vonnis in hoger beroep wordt herzien.

Kamervragen

GroenLinks en PvdA beide Kamervragen gesteld aan de minister over de veroordeling.

GroenLinks had Rosenthal al tijdens het proces opgeroepen de Russische ambassadeur te ontbieden. Kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Dibi vinden daarnaast nu dat het Nederland-Ruslandjaar in 2013 gebruikt moet worden om te protesteren tegen de inperking van burgerlijke vrijheden. Ook de mensenrechtenambassadeur van Rosenthal moet die boodschap overbrengen.

De PvdA stelt dat het vonnis politiek gemotiveerd is en past in een patroon waarbij critici van president Poetin moeten vrezen dat ze vanwege kritiek in een strafkamp kunnen belanden.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wil dat Nederland en de Europese Unie de vervolging van dissidenten in Rusland veroordelen als een ''aantasting van de mensenrechten''. De relaties tussen de EU en Rusland moeten worden heroverwogen als de mensenrechten onder druk blijven staan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie