AMSTERDAM - Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) is niet van plan de langstudeerboete te schrappen.

Afgelopen week heeft een meerderheid in de Tweede Kamer de staatssecretaris verzocht om de invoering per 1 september niet door te laten gaan.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Zijlstra dat het juridisch niet mogelijk is om de maatregel tegen te houden. 

De studentenorganisaties stelden voor om binnen de wet de boete op nul te zetten, maar volgens de staatssecretaris is dit niet mogelijk, omdat het boetebedrag expliciet in de wet is opgenomen.

Uitvoering

Ook heeft het niet-invoeren van de boete grote uitvoeringsgevolgen gezien alle voorbereidingen die al zijn getroffen.

Verder slaat het schrappen van de boete voor studenten die langer dan een jaar te lang over hun studie structureel een miljoenengat in de begroting van 370 miljoen.

Onwil

Voorzitter van studentenorganisatie ISO, Thijs van Reekum, stelt dat er bij Zijlstra sprake is van politieke onwil. "Juridisch is het mogelijk om de wet middels een nieuw wetsvoorstel, eventueel met terugwerkende kracht, ongedaan te maken."

Volgens Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb, 'kletst' Zijlstra 'uit zijn nek'. "Wat hij doet is zijn hakken in los zand zetten, maar hij heeft geen poot om op te staan", stelt hij.

"Financieel is dit binnen het ministerie heus wel af te kaarten. Daarnaast is het juridisch prima mogelijk om de boete op nul te zetten, want dat is eerder ook gedaan. Uitvoeringsgevolgen kunnen er ook niet zijn, want de boete is nog niet eens ingevoerd."

Volgens Heijneman zal de Tweede Kamer Zijlstra dwingen de maatregel alsnog van tafel te halen.

Motie van wantrouwen

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zegt tegen NU.nl een motie van wantrouwen tegen Zijlstra te overwegen. "

"Ik heb zelden zo’n onbetrouwbare overheid gezien als bij de invoering van de langstudeerboete. Er was een overhaaste invoering, de spelregels zijn tijdens het spel veranderd en nu is er enorme onduidelijkheid over afschaffing."

Tanja Jadnanansing (PvdA) wil volgende week met de partijen die van de boete af willen in overleg om de juridische problemen op te lossen.

De SP laat bij monde van Kamerlid Jasper van Dijk weten dat de Kamer met een breedgedragen oplossing zal komen. "De regering zal dat moeten uitvoeren."

Rutte

Het kabinet-Rutte sprak in 2010 af om studenten die meer dan een jaar extra over hun studie doen een verhoging van het collegegeld op te leggen van 3000 euro per jaar. Ook de onderwijsinstelling zou zo'n bedrag moeten gaan betalen.

Met de maatregel wil het kabinet studenten stimuleren om een betere studiekeuze te maken en sneller af te studeren.

Afgelopen tijd brokkelde de steun echter af. Ook het CDA, de bedenker van de maatregel, wil nu dat hij nog voor de invoering weer wordt afgeschaft.