GroenLinks wil meer stroom uit zee

AMSTERDAM - GroenLinks wil veel meer stroom gaan opwekken met windmolens in de Noordzee.

Over acht jaar moeten negen miljoen huishoudens worden voorzien door Noordzeestroom, vindt de partij.

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap maakt dat vrijdag bekend in een actieplan dat zij presenteert tijdens een werkbezoek aan een windmolenpark in de Noordzee.

Actieplan

In het actieplan doet GroenLinks voorstellen om in 2020 tienduizend megawatt Noordzeestroom te realiseren. Momenteel is dat 228 megawatt.

De partij wil in de wet regelen dat energiebedrijven jaarlijks verplicht een oplopende hoeveelheid Noordzeestroom leveren. In 2013 moeten de energiesector vijfhonderd megawatt uit Noordzeewindmolens leveren, een jaar later 872 megawatt en vanaf 2015 nog eens elk jaar veertienhonderd megawatt meer.

"Wij hebben in Nederland de kennis en kunde om windmolenparken te bouwen. Helaas kunnen ondernemers hun groene ambitie hier nauwelijks kwijt," vindt Sap. Volgens de lijsttrekker zorgt het actieplan voor schone stroom, groene banen en extra werk voor bedrijven. GroenLinks verwacht over acht jaar 54 duizend meer banen te hebben gerealiseerd door het actieplan.

Nuon

Energiebedrijf Nuon is verheugd dat GroenLinks sterk wil inzetten op windenergie. ''Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid omdat wij onze klanten niet alleen vandaag van stroom willen voorzien, maar ook over 100 jaar", zegt offshore-directeur Remco Boersma.

''Het opwekken van windenergie is nu nog niet economisch winstgevend, maar dat kan veranderen als er meer windmolenparken worden gebouwd. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke onderhoudsdienst en de aanleg van een hoogspanningsnet op zee, waar alle nieuwe parken aan worden gekoppeld."

Egmond aan Zee

Voor het zover is, moeten ook nog wel een paar andere zaken geregeld worden. ''Nuon heeft de afgelopen jaren verschillende vergunningen bemachtigd voor de aanleg van nieuwe parken, maar die worden niet gerealiseerd omdat de financiering niet rond komt. Nu is zo'n project alleen nog maar uit te voeren met behulp van overheidssteun", benadrukt Boersma.

Het windmolenpark bij Egmond aan Zee is in gebruik sinds het voorjaar van 2007. Naar schatting werd twee derde van de aanleg bekostigd door subsidies.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie