Advies gevraagd over verplichte alcoholtest

AMSTERDAM - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil advies van verscheidene betrokken instanties over zijn voorstel voor een verplichte drugs- of alcoholtest voor verdachten van geweld.

Vorig jaar maart kondigde Opstelten al aan dat verdachten van geweldsmisdrijven verplicht moeten kunnen worden zo'n test af te leggen.

De resultaten kunnen vervolgens meewegen bij de hoogte van de straf die de rechter oplegt. Opstelten wil zo de aanpak van geweld onder invloed van alcohol of drugs verbeteren.

Gebruik van drugs of alcohol speelt een rol in veel geweldszaken.

De drugs- of alcoholtest kan ook gebruikt worden bij openlijke geweldpleging of verbale uitingen, bijvoorbeeld bij voetbalrellen of uitgaansgeweld.

De opsporing van verdovende middelen gebeurt met een speekseltester of een onderzoek naar iemands reactiesnelheid, evenwichtsfuncties, de grootte van de pupil van het oog en de reflex van de pupil op het licht.

PvdA

De PvdA snapt niet dat de invoering van het voorstel zo lang op zich laat wachten. ''Waarom blijft het zo lang bij plannen en komt u niet tot daden?'', aldus de PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Lea Bouwmeester vrijdag in schriftelijke vragen aan Opstelten, verwijzend naar diens plannen van vorig jaar maart.

De PvdA'ers vinden dat het kabinet weinig alert optreedt, terwijl volgens hen al lang bekend is dat alcohol en drugs bijdragen aan het ontstaan van geweld. Marcouch en Bouwmeester willen van Opstelten weten of die denkt dat zijn adviesronde er nog toe kan leiden dat er helemaal geen wetsvoorstel meer komt.

Lees meer over:
Tip de redactie