DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en zijn Duitse ambtgenoot Philipp Rösler hebben donderdag afstand genomen van de woorden van SP-leider Emile Roemer over de Europese begrotingsregels.

Roemer zei in een interview met het FD dat hij een eventuele Europese boete voor het overschrijden van de begrotingsregels niet zal betalen.

Verhagen vindt de opmerkingen van Roemer ''dieptriest'' en dat Roemer op deze manier vraagt om problemen, omdat je als het ware landen als Griekenland het excuus geeft om eveneens harde begrotingsafspraken niet na te komen.

De Duitse minister Rösler, die een bezoek bracht aan Den Haag, zei ook dat je gemaakte afspraken dient na te komen. Verhagen had zijn Duitse collega bijgepraat over de uitspraken van Roemer omdat hij ''het nodig vindt dat Rösler dit weet''.

Verhagen onderstreepte dat de afspraken over begrotingsdiscipline er niet voor niets zijn. Door ze aan zijn laars te lappen, zet de SP-leider de Nederlands economie en werkgelegenheid op het spel.