Waarschijnlijk volgende week debat langstudeerboete

AMSTERDAM - De Tweede Kamer keert hoogstwaarschijnlijk volgende week donderdag terug van reces om met staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) te debatteren over de langstudeermaatregel.

Een meerderheid van de Kamer wil de boete van 3000 euro tegenhouden die studenten moeten betalen wanneer ze meer dan een jaar vertraging oplopen bij hun studie. De Kamer heeft Zijlstra daartoe opgeroepen en hem gevraagd uiterlijk maandag te reageren.

Gezien de uitlatingen in de media verwacht de PvdA geen positief antwoord en wil ze volgende week een debat. GroenLinks vroeg daar eerder ook al om. Het ziet ernaar uit dat de meerderheid van de Kamer een debat steunt. Kamerleden hebben tot maandag om te reageren.

De langstudeerdersmaatregel van het huidige demissionaire kabinet van VVD en CDA treft studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra per jaar betalen, bovenop het collegegeld.

Veel verzet

Tegen de maatregel was meteen veel verzet vanuit studentenorganisaties. Ook PvdA, SP, D66 en GroenLinks waren al tegen. Dinsdag ging het CDA overstag.

Daardoor is er nu een ruime meerderheid die Zijlstra oproept tot na de verkiezingen van 12 september de boete in de ijskast te zetten en een nieuw kabinet een besluit te laten nemen over alternatieven waar de staatssecretaris vanaf nu naar op zoek kan.

Maar Zijlstra liet meteen al weten dat de Kamer zelf met een alternatieve financiële dekking moet komen als ze van de langstudeerdersmaatregel af wil. Afschaffing levert volgend jaar een gat in de begroting op van 378 miljoen, in 2014 van 383 miljoen en in 2015 en 2016 van 393 miljoen. De maatregel zou 1 september moeten ingaan.

Oplossing

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing hoopt in de aanloop naar het debat van volgende week samen met de andere partijen tot een oplossing te komen.

''We zien dat alle partijen nu met hun eigen voorstellen komen, maar het is vooral belangrijk dat we het eens worden over een oplossing'', aldus Jadnanansing. ''Voor mij is het onbestaanbaar dat al die studenten over 2 weken getroffen worden door een boete.''

Een overzicht van de ontwikkelingen rond de langstudeerboete

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie